Wigilijna zupa grzybowa – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj zupę grzybową, która smakuje jak w świąteczny wieczór u babci!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE GRZYBY PRZEKŁADAMY
do dużego garnka.
ZALEWAMY WODĄ I
odstawiamy do namoczenia na kilka godzin.
CEBULĘ KROIMY W
kostkę.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia.
ZIEMNIAKI OBIERAMY I
kroimy w kostkę.
DODAJEMY RAZEM Z
cebulą do namoczonych grzybów.
DO GARNKA WLEWAMY
bulion i całość gotujemy około 30 minut, aż grzyby i ziemniaki zmiękną.
PRZYPRAWIAMY ZUPĘ DO
smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
674,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
84,3 kcal
Tłuszcz
2,8 g
Węglowodany
13,7 g
Błonnik
2,1 g
Białko
2,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
Wyjątkowe kanapki z grillowanymi szparagami, pysznym pieczonym schabem i ciągnącym się serem. Świetne połączenie przy okazji grilla lub na kolację w chłodniejszy, letni wieczór.

Herbaciana rolada z mlecznym kremem
Lekka, słodka rolada z pysznym kremem to idealny dodatek do kawy lub herbaty oraz doskonała opcja na słodki poczęstunek.

Markizy owsiane z marchewką i konfiturą truskawkową
Pyszne ciasteczka na bazie tartej marchewki i płatków owsianych, a do tego słodki sos owocowy. Pomysł na zdrowy deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z bakłażana
Masa twarogowa, szynka serrano i ser mozzarella w warzywnej roladce to ciekawy sposób na wykorzystanie bakłażana.

Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!

Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową
Czy przed żołądek można trafić do serca? Karol z pomocą swojego gościa i zupy krem z batatów i marchewki udowadnia, że tak!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Pinsa to alternatywa dla klasycznej pizzy, której historia sięga czasów starożytnego Rzymu. Aromatyczne, chrupiące ciasto na bazie mąki i drożdży piekarniczych szybko zdobyło popularność z uwagi na jego lekkostrawność i interesujący smak. W jaki sposób przyrządza się autentyczną pinsę? Poznaj nasz przepis na lżejszą kuzynkę pizzy!

Policzki wieprzowe z prażuchą
Rozpływające się w ustach policzki wieprzowe w aromatycznym sosie pełnym warzyw, podane z wyjątkową w swojej prostocie prażuchą. Koniecznie skuś się na ich przygotowanie i przekonaj, jak świetnie smakują.

Pieczony indyk cajun
Upiecz indyka przyprawionego mieszanką ziół charakterystyczną dla kuchni cajun i przekonaj się, jakie to jest pyszne.