zywieniesportowcow.pl

Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.

Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami

Spróbuj dorsza w niecodziennym połączeniu. Z kapustą z pomarańczami i guacamole.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
kapusta pekińska - 1,2 kg
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pomarańcza - 1,5 szt.
awokado - 300 g
cytryna - 0,5 szt.
dorsz filet - 4 szt.
masło klarowane - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ Z POMARAŃCZAMI:
Kapustę pekińską czyścimy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy głąb. Połówki kapusty kroimy w poprzek w wąskie paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę ze sparzonych pomarańczy. Oba składniki stopniowo podsmażamy na gorącym oleju, aż kapusta mocno zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut.
2.AWOKADO MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ:
Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki, miąższ obieramy. Miksujemy z kwaśną śmietaną i doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem.
3.SMAŻYMY RYBĘ:
Filety z dorsza myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy na gorącym maśle klarowanym przez ok. 3 minuty z każdej strony. Kapustę z pomarańczami doprawiamy do smaku i podajemy z dorszem i guacamole.
Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ Z POMARAŃCZAMI

Kapustę pekińską czyścimy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy głąb. Połówki kapusty kroimy w poprzek w wąskie paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę ze sparzonych pomarańczy. Oba składniki stopniowo podsmażamy na gorącym oleju, aż kapusta mocno zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut.

2

AWOKADO MIESZAMY ZE ŚMIETANĄ

Awokado kroimy na pół, pozbawiamy pestki, miąższ obieramy. Miksujemy z kwaśną śmietaną i doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem.

3

SMAŻYMY RYBĘ

Filety z dorsza myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy na gorącym maśle klarowanym przez ok. 3 minuty z każdej strony. Kapustę z pomarańczami doprawiamy do smaku i podajemy z dorszem i guacamole.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2290,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

572,6 kcal

🥑

Tłuszcz

34,0 g

🌾

Węglowodany

19,8 g

🥬

Błonnik

48,5 g

💪

Białko

48,5 g

Podobne przepisy

Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl