zywieniesportowcow.pl

Sernik nowojorski z orzechami pekan • przepis • składniki • przygotowanie

Nowojorska klasyka w wydaniu Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na sernik idealny! Wyjątkowo delikatny i kremowy na spodzie z herbatników.

Sernik nowojorski z orzechami pekan

Nowojorska klasyka w wydaniu Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na sernik idealny! Wyjątkowo delikatny i kremowy na spodzie z herbatników.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 30 g
herbatniki - 150 g
masło - 100 g
orzech pekan - 50 g
cytryna - 1 szt.
jajko - 4 szt.
wanilia - 3 g
mąka pszenna typ 450 - 30 g
mąka ziemniaczana - 30 g
ser mascarpone - 250 g
sól morska - 2 szczypty
śmietana 30% - 50 ml
twaróg sernikowy mielony - 750 g
cukier puder - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD Z HERBATNIKÓW:
Herbatniki drobno kruszymy, a orzechy siekamy. Wsypujemy do miski, łączymy z cukrem i miękkim masłem. Dokładnie mieszamy i umieszczamy na dnie formy wysmarowanej masłem. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
W dużej misce mieszamy twaróg sernikowy i serek mascarpone. Cukier puder łączymy z mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy rózgą. Następnie stopniowo dodajemy jajka, śmietankę, sok z cytryny i otartą skórkę, nasionka laski wanilii oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (na górze i na dole piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą). Sernik pieczemy na środkowym poziomie między blachami z wodą przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 60 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
3.SERNIK OPRÓSZAMY CUKREM PUDREM:
Wystudzony sernik wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Sernik nowojorski z orzechami pekan

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD Z HERBATNIKÓW

Herbatniki drobno kruszymy, a orzechy siekamy. Wsypujemy do miski, łączymy z cukrem i miękkim masłem. Dokładnie mieszamy i umieszczamy na dnie formy wysmarowanej masłem. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

W dużej misce mieszamy twaróg sernikowy i serek mascarpone. Cukier puder łączymy z mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy rózgą. Następnie stopniowo dodajemy jajka, śmietankę, sok z cytryny i otartą skórkę, nasionka laski wanilii oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotową masę przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (na górze i na dole piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą). Sernik pieczemy na środkowym poziomie między blachami z wodą przez 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 120°C i pieczemy jeszcze przez 60 minut. Sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

3

SERNIK OPRÓSZAMY CUKREM PUDREM

Wystudzony sernik wyciągamy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5113,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

319,6 kcal

🥑

Tłuszcz

18,0 g

🌾

Węglowodany

31,2 g

🥬

Błonnik

9,2 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy

Sernik nowojorski z orzechami pekan - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl