zywieniesportowcow.pl

Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak w delikatnym, ale wyrazistym sosie. Tak proste i szybkie danie to świetny pomysł na wyśmienity obiad.

Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym

Kurczak w delikatnym, ale wyrazistym sosie. Tak proste i szybkie danie to świetny pomysł na wyśmienity obiad.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 6 szt.
rozmaryn świeży - 40 g
tymianek świeży - 20 g
makaron farfalle - 320 g
masło - 20 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieczarka - 250 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 500 g
grana padano - 50 g
sól - 1 szczypta
boczek wędzony w plastrach - 60 g
śmietana 30% - 300 ml
Szpinak Baby - 250 g
woda - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ I:
cedzak W garnku podgrzewamy śmietanę oraz starte na tarce o drobnych oczkach ząbki czosnku na bardzo małym ogniu, aż do momentu zagotowania śmietany, a następnie odstawiamy na bok do ostygnięcia.
2.NA ZIMNEJ PATELNI:
bez dodatku tłuszczu układamy plastry boczku.
3.
SMAŻYMY OK.
4.3-4 MINUT Z:
każdej strony, przekładamy na talerz.
5.UMYTE O OSUSZONE:
piersi kurczaka przekrajamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki lekko na skos.
6.PRZEKŁADAMY KURCZAKA DO:
naczynia, doprawiamy odrobiną oleju rzepakowego, pieprzem i solą.
7.DODAJEMY POSIEKANE IGŁY:
rozmarynu i posiekany tymianek.
8.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
9.NA PATELNIĘ, NA:
której smażyliśmy boczek, wlewamy odrobinę oleju rzepakowego oraz dodajemy kawałek masła, rozgrzewamy. KAWAŁKI KURCZAKA SMAŻYMY: ok.
10.2-3 MINUTY Z:
każdej strony.
11.PODSMAŻONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY:
do naczynia.
12.NA PATELNI SMAŻYMY:
pokrojone w ćwiartki pieczarki z odrobiną soli, co jakiś czas mieszając.
13.DO PODSMAŻONYCH PIECZAREK:
dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę pokrojoną w trójkąty oraz niewielką ilość oleju rzepakowego.
14.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY.
15.DODAJEMY 2 ŁYŻKI:
wody (lub, opcjonalnie, białego, wytrawnego wina) i smażymy przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
16.DODAJEMY SZPINAK ORAZ:
nieco soli.
17.SMAŻYMY, MIESZAJĄC, DO:
momentu, kiedy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość.
18.ZALEWAMY ŚMIETANĄ Z:
czosnkiem. MIESZAMY. DODAJEMY PODSMAŻONEGO: kurczaka.
19.
CAŁOŚĆ REDUKUJEMY.
20.W DUŻYM GARNKU:
zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli i oleju rzepakowego.
21.GOTUJEMY WEDŁUG INSTRUKCJI:
na opakowaniu tak, by makaron był al dente.
22.PRZECEDZAMY I PRZEKŁADAMY:
do zredukowanego sosu.
23.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
24.PODSMAŻONE PASECZKI BOCZKU:
kroimy w poprzek.
25.MAKARON PRZEKŁADAMY DO:
naczynia, posypujemy paseczkami boczku oraz startym na tarce o drobnych oczkach serem grana padano.
Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ I

cedzak W garnku podgrzewamy śmietanę oraz starte na tarce o drobnych oczkach ząbki czosnku na bardzo małym ogniu, aż do momentu zagotowania śmietany, a następnie odstawiamy na bok do ostygnięcia.

2

NA ZIMNEJ PATELNI

bez dodatku tłuszczu układamy plastry boczku.

3

SMAŻYMY OK.

4

3-4 MINUT Z

każdej strony, przekładamy na talerz.

5

UMYTE O OSUSZONE

piersi kurczaka przekrajamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki lekko na skos.

6

PRZEKŁADAMY KURCZAKA DO

naczynia, doprawiamy odrobiną oleju rzepakowego, pieprzem i solą.

7

DODAJEMY POSIEKANE IGŁY

rozmarynu i posiekany tymianek.

8

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

9

NA PATELNIĘ, NA

której smażyliśmy boczek, wlewamy odrobinę oleju rzepakowego oraz dodajemy kawałek masła, rozgrzewamy. KAWAŁKI KURCZAKA SMAŻYMY: ok.

10

2-3 MINUTY Z

każdej strony.

11

PODSMAŻONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY

do naczynia.

12

NA PATELNI SMAŻYMY

pokrojone w ćwiartki pieczarki z odrobiną soli, co jakiś czas mieszając.

13

DO PODSMAŻONYCH PIECZAREK

dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę pokrojoną w trójkąty oraz niewielką ilość oleju rzepakowego.

14

CAŁOŚĆ SMAŻYMY.

15

DODAJEMY 2 ŁYŻKI

wody (lub, opcjonalnie, białego, wytrawnego wina) i smażymy przez 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

16

DODAJEMY SZPINAK ORAZ

nieco soli.

17

SMAŻYMY, MIESZAJĄC, DO

momentu, kiedy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość.

18

ZALEWAMY ŚMIETANĄ Z

czosnkiem. MIESZAMY. DODAJEMY PODSMAŻONEGO: kurczaka.

19

CAŁOŚĆ REDUKUJEMY.

20

W DUŻYM GARNKU

zagotowujemy wodę z niewielką ilością soli i oleju rzepakowego.

21

GOTUJEMY WEDŁUG INSTRUKCJI

na opakowaniu tak, by makaron był al dente.

22

PRZECEDZAMY I PRZEKŁADAMY

do zredukowanego sosu.

23

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

24

PODSMAŻONE PASECZKI BOCZKU

kroimy w poprzek.

25

MAKARON PRZEKŁADAMY DO

naczynia, posypujemy paseczkami boczku oraz startym na tarce o drobnych oczkach serem grana padano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3414 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

853,5 kcal

🥑

Tłuszcz

40,8 g

🌾

Węglowodany

73,1 g

🥬

Błonnik

49 g

💪

Białko

49 g

Podobne przepisy

Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl