zywieniesportowcow.pl

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami • przepis • składniki • przygotowanie

Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami

Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

małże - 1 kg
woda - 500 ml
bulion warzywny - 300 ml
śmietana 30% - 150 ml
mleko - 100 ml
ziemniak - 6 szt.
boczek wędzony - 100 g
seler naciowy - 50 g
słonina - 30 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
masło - 3 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki
liść laurowy - 3 szt.
tymianek świeży - 2 gałązki
natka pietruszki - 2 gałązki
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Czosnek i cebulę obieramy z łupiny. Seler naciowy i ziemniaki myjemy. Ziemniaki obieramy. Czosnek z cebulą drobno siekamy, natomiast pozostałe warzywa kroimy w średnią kostkę.
2.PRZYGOTOWUJEMY BOCZEK I SŁONINĘ:
Boczek i słoninę kroimy w kostkę średniej wielkości.
3.DUSIMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy czosnek. Po chwili dodajemy wymoczone, odcedzone małże. Dolewamy do nich 500 ml wody i dusimy przez 12-13 minut, aż małże zaczną się otwierać. Wszystkie egzemplarze, które pozostaną zamknięte, wyrzucamy.
4.WYCIĄGAMY MIĘSO Z MUSZELEK:
Gdy małże się otworzą, ściągamy je z patelni i wyciągamy mięso ze środka muszelek. Mięso małży wkładamy do umytej miski, a wodę z ich duszenia zostawiamy na patelni.
5.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Do garnka dodajemy 2 łyżki masła i rozgrzewamy je. Dodajemy cebulę, seler i ziemniaki i smażymy, aż się zarumienią.
6.DODAJEMY BOCZEK I SŁONINĘ:
Do smażących się warzyw dodajemy boczek i słoninę. Podsmażamy przez 4-5 minut, aż wytopi się z nich trochę tłuszczu.
7.DODAJEMY MĄKĘ:
Dodajemy 3 łyżki mąki do garnka i mieszamy, by zrobić delikatną zasmażkę.
8.DODAJEMY WODĘ I BULION:
Gdy mięso nabierze rumianego koloru dodajemy wodę z patelni oraz bulion. Mieszamy. Następnie dodajemy gałązki tymianku oraz liść laurowy. Gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu.
9.DODAJEMY MAŁŻE:
Do garnka dodajemy mięso z małży. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy sól i pieprz.
10.ZABIELAMY POTRAWĘ:
W miseczce mieszamy ze sobą mleko i śmietanę. Dodajemy 3-4 łyżki wywaru z garnka, mieszamy, a potem wlewamy wszystko do garnka. Mieszamy i ściągamy garnek z kuchenki.
11.DEKORUJEMY CLAM CHOWDER:
Przelewamy gotowy chowder do miseczek i dekorujemy natką pietruszki.
Clam chowder — amerykańska zupa z małżami

Czas przygotowania

165 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Czosnek i cebulę obieramy z łupiny. Seler naciowy i ziemniaki myjemy. Ziemniaki obieramy. Czosnek z cebulą drobno siekamy, natomiast pozostałe warzywa kroimy w średnią kostkę.

2

PRZYGOTOWUJEMY BOCZEK I SŁONINĘ

Boczek i słoninę kroimy w kostkę średniej wielkości.

3

DUSIMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i podsmażamy czosnek. Po chwili dodajemy wymoczone, odcedzone małże. Dolewamy do nich 500 ml wody i dusimy przez 12-13 minut, aż małże zaczną się otwierać. Wszystkie egzemplarze, które pozostaną zamknięte, wyrzucamy.

4

WYCIĄGAMY MIĘSO Z MUSZELEK

Gdy małże się otworzą, ściągamy je z patelni i wyciągamy mięso ze środka muszelek. Mięso małży wkładamy do umytej miski, a wodę z ich duszenia zostawiamy na patelni.

5

PODSMAŻAMY WARZYWA

Do garnka dodajemy 2 łyżki masła i rozgrzewamy je. Dodajemy cebulę, seler i ziemniaki i smażymy, aż się zarumienią.

6

DODAJEMY BOCZEK I SŁONINĘ

Do smażących się warzyw dodajemy boczek i słoninę. Podsmażamy przez 4-5 minut, aż wytopi się z nich trochę tłuszczu.

7

DODAJEMY MĄKĘ

Dodajemy 3 łyżki mąki do garnka i mieszamy, by zrobić delikatną zasmażkę.

8

DODAJEMY WODĘ I BULION

Gdy mięso nabierze rumianego koloru dodajemy wodę z patelni oraz bulion. Mieszamy. Następnie dodajemy gałązki tymianku oraz liść laurowy. Gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu.

9

DODAJEMY MAŁŻE

Do garnka dodajemy mięso z małży. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy sól i pieprz.

10

ZABIELAMY POTRAWĘ

W miseczce mieszamy ze sobą mleko i śmietanę. Dodajemy 3-4 łyżki wywaru z garnka, mieszamy, a potem wlewamy wszystko do garnka. Mieszamy i ściągamy garnek z kuchenki.

11

DEKORUJEMY CLAM CHOWDER

Przelewamy gotowy chowder do miseczek i dekorujemy natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2743,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

685,9 kcal

🥑

Tłuszcz

35,5 g

🌾

Węglowodany

43,4 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

45,8 g

Podobne przepisy

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl