Miodownik z kremem z kaszy manny • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki zdradza swój przepis na doskonały miodownik! Z karmelizowanymi orzechami i kremem z kaszy manny.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Na patelni (na małym ogniu) rozpuszczamy masło z miodem. Odparowujemy przez kilka minut i odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę oraz sodę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, kwaśną śmietanę oraz wystudzoną masę miodową. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Dzielimy na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy, formując krążki o grubości ok. 3-4 mm. Pojedyncze krążki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Krążki w kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Dwa krążki pieczemy w temperaturze 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) przez 12-13 minut, natomiast trzeci odkładamy (będziemy go piec później z karmelizowanymi orzechami).
KARMELIZUJEMY ORZECHY
Na patelnię wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy miód i masło, podgrzewamy przez 2 minuty na małym ogniu i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Gorącą masę przekładamy na trzeci krążek, rozprowadzając ją po całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C (termoobieg) lub 185°C (bez termoobiegu) na ok. 13 minut. Wszystkie krążki odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM Z KASZY MANNY
Mleko zagotowujemy z miodem, kaszę mannę mieszamy ze śmietanką i kakao, dodajemy do gotującego się mleka z miodem. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy masa wystygnie, miksujemy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy wystudzoną i zmiksowaną kaszę mannę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Wystudzony krem dzielimy na dwie części i przekładamy nim gotowe warstwy ciasta, na górze układając warstwę z karmelizowanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7368 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
368,4 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
39 g
Błonnik
6,2 g
Białko
6,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sprawdźcie przepis na makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem! Przygotujcie go sobie z pomocą termorobota MC Smart. Będzie sprawnie, wygodnie, a co najważniejsze – smacznie!

Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
Czy kaszotto jest równie smaczne jak risotto? Kinga udowadnia, że tak!

Łazanki
Łazanki to jedno z tych tradycyjnych dań, które serwowane jest na całym obszarze Polski — od morza aż po góry. To pyszne połączenie makaronu z różnymi składnikami (najczęściej kapustą, grzybami i kiełbasą), które od wieków zdobią polskie stoły, przywędrowało do Polski wraz z Boną Sforzą i jej włoskimi kucharzami. Drobne ucięte kawałki makaronu przyrządza się na wiele sposobów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
Wypróbuj przepis na deser z oryginalnym połączeniem czekolady, boczku i curry.

Śmietankowe ciasto z owocami
Biszkoptowa warstwa przełożona konfiturą truskawkową, masa śmietankowa i borówki - dobrze brzmi i smakuje!

Perliczka w czerwonym winie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś w maku z sosem szmaragdowym
Przepis dla fanów łososia i nieoczywistych smaków - delikatna ryba w makowej panierce, spowita szmaragdowym sosem.

Domowy pasztet wołowy
Domowy pasztet wołowy to niezwykle aromatyczne, wykwintne danie, które potrafi zachwycić swoim złożonym smakiem. Jego przygotowanie może być nieco bardziej wymagające niż wersji wieprzowej, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Oto przepis na wyjątkowy pasztet wołowy, który sprawdzi się na co dzień, jak i od święta!

Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
Połączenie croissanta i muffina, czyli cruffin, zachwyca delikatnością ciasta i wspaniałym czekoladowym nadzieniem. Sprawdź, jak smakuje ten według przepisu Pawła – z cynamonową nutą!