zywieniesportowcow.pl

Sałatka z czerwoną fasolą i awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Ta wiosenna kompozycja kolorystyczna na talerzu to nie tylko zdrowy, ale również pyszny sposób na lekką przekąskę!

Sałatka z czerwoną fasolą i awokado

Ta wiosenna kompozycja kolorystyczna na talerzu to nie tylko zdrowy, ale również pyszny sposób na lekką przekąskę!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cebula dymka - 4 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
fasola biała z puszki - 255 g
kukurydza konserwowa - 285 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pomidorki koktajlowe - 150 g
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 1 łyżeczka
sok z limonki - 2 łyżki
kolendra świeża - 45 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE FASOLĘ ODCEDZIĆ:
na sitku, opłukać i dobrze osączyć.
2.
KUKURYDZĘ OSĄCZYĆ.
3.DYMKI OCZYŚCIĆ I:
pokroić w cienkie krążki.
4.POMIDORY KOKTAJLOWE UMYĆ:
i pokroić na ćwiartki. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: wymieszać.
5.AWOKADO OBRAĆ, POZBAWIĆ:
pestki i pokroić w kostkę.
6.WYMIESZAĆ Z 1:
łyżką soku z limonki i ostrożnie dodać do pozostałych składników.
7.CHILI OCZYŚCIĆ, POZBAWIĆ:
nasion i drobno posiekać.
8.WYMIESZAĆ Z OLIWĄ:
z oliwek, 1 łyżką soku z limonki, syropem klonowym i solą, ewentualnie doprawić do smaku sokiem z limonki.
9.DODAĆ DO SAŁATKI:
i wymieszać, a następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem do przegryzienia się smaków.
10.KOLENDRĘ OSUSZYĆ, OBERWAĆ:
listki i posiekać.
11.SAŁATKĘ DOPRAWIĆ DO:
smaku i podawać posypaną kolendrą.
12.WSKAZÓWKA FASOLĘ KIDNEY:
można zastąpić czarną fasolą, która jest popularnym składnikiem w kuchni południowoamerykańskiej.
13.W TYM CELU:
100 g suszonej czarnej fasoli namoczyć na noc i następnego dnia ugotować do miękkości w czystej wodzie przez 1,5-2 godziny.
14.PO OSTYGNIĘCIU LEKKO:
posolić i dodać do sałatki w sposób opisany powyżej.
Sałatka z czerwoną fasolą i awokado

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE FASOLĘ ODCEDZIĆ

na sitku, opłukać i dobrze osączyć.

2

KUKURYDZĘ OSĄCZYĆ.

3

DYMKI OCZYŚCIĆ I

pokroić w cienkie krążki.

4

POMIDORY KOKTAJLOWE UMYĆ

i pokroić na ćwiartki. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: wymieszać.

5

AWOKADO OBRAĆ, POZBAWIĆ

pestki i pokroić w kostkę.

6

WYMIESZAĆ Z 1

łyżką soku z limonki i ostrożnie dodać do pozostałych składników.

7

CHILI OCZYŚCIĆ, POZBAWIĆ

nasion i drobno posiekać.

8

WYMIESZAĆ Z OLIWĄ

z oliwek, 1 łyżką soku z limonki, syropem klonowym i solą, ewentualnie doprawić do smaku sokiem z limonki.

9

DODAĆ DO SAŁATKI

i wymieszać, a następnie odstawić na 30 minut pod przykryciem do przegryzienia się smaków.

10

KOLENDRĘ OSUSZYĆ, OBERWAĆ

listki i posiekać.

11

SAŁATKĘ DOPRAWIĆ DO

smaku i podawać posypaną kolendrą.

12

WSKAZÓWKA FASOLĘ KIDNEY

można zastąpić czarną fasolą, która jest popularnym składnikiem w kuchni południowoamerykańskiej.

13

W TYM CELU

100 g suszonej czarnej fasoli namoczyć na noc i następnego dnia ugotować do miękkości w czystej wodzie przez 1,5-2 godziny.

14

PO OSTYGNIĘCIU LEKKO

posolić i dodać do sałatki w sposób opisany powyżej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1102,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

275,7 kcal

🥑

Tłuszcz

13,6 g

🌾

Węglowodany

33,3 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy

Sałatka z czerwoną fasolą i awokado - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl