Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis na sos maślany przyda Ci się nie tylko do pstrąga, ale też wielu innych ryb, a nawet szparagów. Warto spróbować!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ GŁĘBOKĄ PATELNIĘ,
blaszkę, ręcznik papierowy, 4 małe naczynia żaroodporne.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANY POKROJONE
w talarki o grubości ok.
1 CM UKŁADAMY
na desce i posypujemy odrobiną soli.
NA GŁĘBOKIEJ PATELNI
rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, na którym smażymy plastry bakłażana (posoloną stroną kładziemy je na patelnię).
JEŚLI PLASTRY PODCZAS
smażenia wchłoną cały tłuszcz, dodajemy więcej oleju rzepakowego.
PRZED PRZEWRÓCENIEM TALARKÓW
na drugą stronę, solimy je i odwracamy.
PO ICH PRZESMAŻENIU
z obu stron kładziemy je na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym (ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu).
NA TEJ SAMEJ
patelni smażymy pomidory pokrojone w plastry o grubości ok.
1 CM, KTÓRE
posypujemy odrobiną soli z obu stron, podobnie jak w przypadku bakłażana.
PRZESMAŻONE POMIDORY UKŁADAMY
równomiernie na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym.
LEKKO POKROJONĄ BAZYLIĘ
przekładamy do miski, dodajemy ser ricotta, starty na tarce o drobnych oczkach ser grana padano, 100 gramów śmietany oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIKSUJEMY
przez chwilę, następnie dodajemy resztę śmietany (100 gramów) i dalej miksujemy.
NA DNIE 4
małych naczyń żaroodpornych układamy warstwę usmażonych plastrów bakłażana, następnie polewamy je warstwą sosu z bazylii, dalej układamy warstwę smażonych pomidorów.
GÓRĘ ZAPIEKANEK POLEWAMY
ponownie sosem z bazylii.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
rozgrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut.
WŁĄCZAMY OGIEŃ POD
małym garnkiem, do którego wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, wlewamy białe wino i ocet spirytusowy.
GOTUJEMY, REDUKUJĄC AŻ
do uzyskania połowy zawartości płynu.
SOS ODSTAWIAMY DO
przestygnięcia.
Z PSTRĄGA ZDEJMUJEMY
łuski, zostawiamy skórę.
NA SKÓRZE ROBIMY
delikatne nacięcia.
KAŻDY FILET KROIMY
na pół, solimy oraz posypujemy pieprzem z obu stron.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
niewielką ilość oleju rzepakowego, następnie dodajemy mały kawałek masła.
KIEDY MASŁO SIĘ
rozpuści, na patelni układamy rybę skórą do góry, smażymy 1-2 minuty z każdej strony.
PATELNIĘ Z RYBĄ
przykrywamy pokrywką i odstawiamy.
GDY SOS LEKKO
przestygnie, dodajemy zimne masło z lodówki pokrojone w kostkę i za pomocą trzepaczki mieszamy aż do momentu, gdy masło całkowicie się rozpuści (nie gotujemy). DODAJEMY PIEPRZ I: sól.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ SOS
wylewamy na środek talerza, przykrywamy go kawałkami ryby, rybę polewamy ponownie sosem z szalotkami.
DEKORUJEMY KOPERKIEM. ZAPIEKANKĘ DEKORUJEMY LISTKAMI
bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4321,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1080,3 kcal
Tłuszcz
84,1 g
Węglowodany
22,4 g
Błonnik
61,6 g
Białko
61,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Risotto z bobem i wędzonym kurczakiem
Kremowe i aromatyczne risotto z jednym najbardziej wyczekiwanych warzyw sezonowych – bobem. To pomysł na pyszny obiad, który dzięki dodatkowi cytryny i wędzonego kurczaka tylko zyskuje na smaku.

Arancini – kulki ryżowe
Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Mniej soli, więcej smaku! Przepis Karola na pieczone mielone pozwoli Ci wprowadzić dobre nawyki i przygotować pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Spróbuj koniecznie!

Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!

Jesienna zapiekanka no waste z burratą
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka no waste dla całej rodziny! Bez obierania, bez wyrzucania i z wykorzystaniem resztek. Koniecznie sprawdź, jak łatwo ją zrobić!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową
Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.

Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
Przepyszne mięsno-warzywne danie z aromatycznym sosem, które zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.