zywieniesportowcow.pl

Kotlety z bakłażana • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne plastry bakłażana w chrupiącej i aromatycznej panierce z mielonych pestek dyni i sera grana padano. Brzmi jak pyszny obiad? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis Darii!

Kotlety z bakłażana

Delikatne plastry bakłażana w chrupiącej i aromatycznej panierce z mielonych pestek dyni i sera grana padano. Brzmi jak pyszny obiad? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis Darii!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
siemię lniane, mielone - 3 łyżki
grana padano - 60 g
pestki dyni - 260 g
curry - 0,5 łyżeczki
cynamon - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
olej kokosowy - 1 łyżka
awokado - 1 szt.
sól -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANA:
Bakłażana kroimy w plastry, obficie obsypujemy solą i odstawiamy na ok. 20 minut. Tak przygotowane plastry obmywamy z soli i osuszamy na ręczniku papierowym.
2.PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI:
Siemię lniane zalewamy ⅓ szklanki wody i odstawiamy je, aż powstanie zawiesina. Ser ścieramy na tarce, a pestki dyni mielimy w młynku do kawy. Ser i zmielone pestki przekładamy do miski wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy.
3.PANIERUJEMY BAKŁAŻANA:
Plastry bakłażana obtaczamy w zawiesinie z siemienia lnianego. Następnie obtaczamy je w panierce z pestek dyni i sera.
4.SMAŻYMY KOTLETY:
Opanierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka nabierze złotego koloru. Podajemy je z plastrami awokado.
Kotlety z bakłażana

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAKŁAŻANA

Bakłażana kroimy w plastry, obficie obsypujemy solą i odstawiamy na ok. 20 minut. Tak przygotowane plastry obmywamy z soli i osuszamy na ręczniku papierowym.

2

PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI

Siemię lniane zalewamy ⅓ szklanki wody i odstawiamy je, aż powstanie zawiesina. Ser ścieramy na tarce, a pestki dyni mielimy w młynku do kawy. Ser i zmielone pestki przekładamy do miski wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy.

3

PANIERUJEMY BAKŁAŻANA

Plastry bakłażana obtaczamy w zawiesinie z siemienia lnianego. Następnie obtaczamy je w panierce z pestek dyni i sera.

4

SMAŻYMY KOTLETY

Opanierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka nabierze złotego koloru. Podajemy je z plastrami awokado.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2059,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1029,7 kcal

🥑

Tłuszcz

58,9 g

🌾

Węglowodany

95 g

🥬

Błonnik

40,6 g

💪

Białko

41,6 g

Podobne przepisy

Kotlety z bakłażana - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl