Kapusta włoska faszerowana mięsem • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu.
WYDRĄŻAMY KAPUSTĘ
Główkę kapusty sparzamy w całości we wrzątku. Zdejmujemy zewnętrzne liście i odkładamy na bok. Wydrążamy środek tak, aby pozostała 3-centymetrowa warstwa liści.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Wydrążony środek siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Dodajemy posiekany czosnek wraz z natką pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy i przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy 1 pokrojoną w kostkę cebulę (do zeszklenia). Cebulę przekładamy do miski z kapustą, mieszamy. Dodajemy mięso mielone, jajo oraz ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy farsz. Wydrążoną kapustę faszerujemy.
KAPUSTĘ WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
Kapustę przykrywamy wcześniej odciętymi liśćmi i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 60 minut.
PODAJEMY PYSZNE DANIE
Cebulę i suszone pomidory siekamy i podsmażamy na maśle. Faszerowaną kapustę podajemy pokrojoną w ząbki wraz z cebulką i pomidorami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3079,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
769,9 kcal
Tłuszcz
47 g
Węglowodany
55,9 g
Błonnik
37 g
Białko
37 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!

Panna cotta z karmelizowanymi pomarańczami
Włoski deser w wykonaniu samego mistrza cukiernictwa. Delikatna panna cotta ze słodkimi karmelizowanymi pomarańczami!

Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
Domowe pulpeciki w sycylijskim stylu to prawdziwe bogactwo tekstur i smaków. Podaj je z aromatycznym sosem z pomidorów daktylowych, na przykład jako dodatek do ulubionego makaronu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!

Ciasteczka bakaliowe
Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Banoffee w słoiku
Pyszny deser z masą krówkową, bananami i bitą śmietaną podany w słoiku! Idealny do zabrania na piknik lub jako przekąska po domowym obiedzie.

Pomarańcze deserowe
Połączenie czekolady z pomarańczą to prawdziwa gratka dla kulinarnych koneserów. Przygotuj ten niezwykle prosty deser z trzech składników i ciesz się jego wyjątkowym smakiem.

Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Tartę łatwo podzielić między gości, dlatego warto uwzględnić ją w sylwestrowym menu. Ta wg przepisu Karola to prawdziwa klasyka gatunku: pomidory, śmietanka i kozi ser łączą się, by stworzyć idealny farsz. Spróbuj!