zywieniesportowcow.pl

Karp winiarza i francuska zapiekanka • przepis • składniki • przygotowanie

Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Karp winiarza i francuska zapiekanka

Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

tymianek świeży - 20 g
goździki - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 2 szt.
karp filet - 4 szt.
cebula - 250 g
cukier - 1 łyżeczka
wino czerwone - 500 ml
mąka pszenna - 1 łyżka
natka pietruszki - 2 łyżeczki
pieprz cayenne - 1 szczypta
rodzynki - 50 g
jajko - 2 szt.
por - 500 g
bulion warzywny - 100 ml
curry - 1 łyżeczka
śmietana 12% - 200 g
masło - 1 łyżka
ser ementaler - 100 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
ziemniak - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RODZYNKI MOCZYMY:
w ciepłej wodzie przez 15 minut.
2.NIEOBRANE ZIEMNIAKI PODGOTOWUJEMY:
około 10 minut w osolonej wodzie.
3.W OSOBNYM GARNKU:
gotujemy białe części porów przez mniej więcej 10 minut.
4.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
200 stopni C (termoobieg).
5.PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ:
i 2 naczynia żaroodporne.
6.ZAPIEKANKA FRANCUSKA ZIEMNIAKI:
i pory kroimy w talarki.
7.NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY:
odrobiną masła, układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków i porów.
8.KAŻDĄ WARSTWĘ DOPRAWIAMY:
solą i pieprzem.
9.BULION WARZYWNY WYLEWAMY:
na zapiekankę.
10.PRZYKRYWAMY FOLIĄ ALUMINIOWĄ:
i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
11.STARTY SER, ŚMIETANĘ,:
żółtka oraz curry mieszamy.
12.PO 25 MINUTACH:
pieczenia zapiekanki z ziemniaków i porów wyjmujemy ją z piekarnika, dodajemy sos śmietanowy, ponownie przykrywamy folią i pieczemy jeszcze około 30 minut.
13.NA OSTATNIE 10:
minut pieczenia zdejmujemy z naczynia folię aluminiową.
14.KARP FILETY Z:
karpia pozbawiamy ości i przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
15.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
40 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki, mieszamy, dodajemy mąkę oraz czerwone wino i namoczone wcześniej rodzynki.
16.DO SOSU DODAJEMY:
tymianek, liście laurowe, cukier, goździk, sól i pieprz.
17.GOTUJEMY OKOŁO 10:
minut, ciągle mieszając.
18.POŁOWĘ SOSU PRZELEWAMY:
do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki karpia (skórą do dołu) i zalewamy pozostałym sosem.
19.PRZYKRYWAMY NACZYNIE FOLIĄ:
aluminiową i odstawiamy na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc).
20.WSTAWIAMY KARPIA DO:
piekarnika na 25-30 minut.
21.PO TYM CZASIE:
z naczynia z rybą wyjmujemy gałązki ziół i liść laurowy, przekładamy karpia do naczynia, w którym będzie podawany.
22.JEŚLI SOS JEST:
zbyt wodnisty, to przecedzamy go przez sitko.
23.NASTĘPNIE WLEWAMY SOS:
do garnka lub na patelnię i podgrzewamy, aż zredukuje się do właściwej konsystencji.
24.DO SOSU DODAJEMY:
resztę masła i mieszamy trzepaczką.
25.DO ZREDUKOWANEGO SOSU:
dodajemy wcześniej przecedzone składniki sosu, pieprz cayenne i posiekaną pietruszkę.
26.JAK PODAWAĆ GOTOWYM:
sosem polewamy karpia.
27.RYBĘ PODAJEMY Z:
zapiekanką.
Karp winiarza i francuska zapiekanka

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RODZYNKI MOCZYMY

w ciepłej wodzie przez 15 minut.

2

NIEOBRANE ZIEMNIAKI PODGOTOWUJEMY

około 10 minut w osolonej wodzie.

3

W OSOBNYM GARNKU

gotujemy białe części porów przez mniej więcej 10 minut.

4

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

200 stopni C (termoobieg).

5

PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ

i 2 naczynia żaroodporne.

6

ZAPIEKANKA FRANCUSKA ZIEMNIAKI

i pory kroimy w talarki.

7

NACZYNIE ŻAROODPORNE SMARUJEMY

odrobiną masła, układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków i porów.

8

KAŻDĄ WARSTWĘ DOPRAWIAMY

solą i pieprzem.

9

BULION WARZYWNY WYLEWAMY

na zapiekankę.

10

PRZYKRYWAMY FOLIĄ ALUMINIOWĄ

i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

11

STARTY SER, ŚMIETANĘ,

żółtka oraz curry mieszamy.

12

PO 25 MINUTACH

pieczenia zapiekanki z ziemniaków i porów wyjmujemy ją z piekarnika, dodajemy sos śmietanowy, ponownie przykrywamy folią i pieczemy jeszcze około 30 minut.

13

NA OSTATNIE 10

minut pieczenia zdejmujemy z naczynia folię aluminiową.

14

KARP FILETY Z

karpia pozbawiamy ości i przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

15

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

40 g masła, podsmażamy posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w talarki, mieszamy, dodajemy mąkę oraz czerwone wino i namoczone wcześniej rodzynki.

16

DO SOSU DODAJEMY

tymianek, liście laurowe, cukier, goździk, sól i pieprz.

17

GOTUJEMY OKOŁO 10

minut, ciągle mieszając.

18

POŁOWĘ SOSU PRZELEWAMY

do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kawałki karpia (skórą do dołu) i zalewamy pozostałym sosem.

19

PRZYKRYWAMY NACZYNIE FOLIĄ

aluminiową i odstawiamy na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc).

20

WSTAWIAMY KARPIA DO

piekarnika na 25-30 minut.

21

PO TYM CZASIE

z naczynia z rybą wyjmujemy gałązki ziół i liść laurowy, przekładamy karpia do naczynia, w którym będzie podawany.

22

JEŚLI SOS JEST

zbyt wodnisty, to przecedzamy go przez sitko.

23

NASTĘPNIE WLEWAMY SOS

do garnka lub na patelnię i podgrzewamy, aż zredukuje się do właściwej konsystencji.

24

DO SOSU DODAJEMY

resztę masła i mieszamy trzepaczką.

25

DO ZREDUKOWANEGO SOSU

dodajemy wcześniej przecedzone składniki sosu, pieprz cayenne i posiekaną pietruszkę.

26

JAK PODAWAĆ GOTOWYM

sosem polewamy karpia.

27

RYBĘ PODAJEMY Z

zapiekanką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4263,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1065,8 kcal

🥑

Tłuszcz

51,6 g

🌾

Węglowodany

69,6 g

🥬

Błonnik

58,1 g

💪

Białko

58,1 g

Podobne przepisy

Karp winiarza i francuska zapiekanka - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl