zywieniesportowcow.pl

Calzone z ricottą • przepis • składniki • przygotowanie

Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.

Calzone z ricottą

Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
ser ricotta - 250 g
mozzarella - 125 g
parmiggiano reggiano - 25 g
Szpinak Baby - 300 g
oregano świeże - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
woda - 250 ml
cukier trzcinowy - 1 łyżka
mąka pszenna - 510 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 łyżeczka
drożdże suszone - 2,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Wodę wlewamy do miski. Dodajemy cukier i drożdże, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy oliwę oraz sól. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na blat wysypujemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NADZIENIA:
Szpinak blanszujemy w gorącej wodzie i odciskamy. Łączymy z ricottą, mozzarellą, oliwą, posiekanym czosnkiem, żółtkiem, posiekanym oregano, słodką papryką i solą.
3.PIECZEMY CALZONE:
Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je, nadając im formę placków. Dajemy po solidnej łyżce nadzienia na połówkę każdej części ciasta. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem wody i smarujemy część ciasta bez nadzienia. Ciasto sklejamy jak pierogi. Brzeg ciasta w miejscu sklejenia formujemy na kształt warkocza. Całość smarujemy jajkiem i delikatnie nacinamy z wierzchu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Calzone pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 260°C przez 7 minut. Następnie wyjmujemy, jeszcze raz smarujemy jajkiem i posypujemy serem parmigiano reggiano. Pieczemy calzone kolejne 8 minut, aż nabierze złotego koloru.
Calzone z ricottą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Wodę wlewamy do miski. Dodajemy cukier i drożdże, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy oliwę oraz sól. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na blat wysypujemy mąkę i zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NADZIENIA

Szpinak blanszujemy w gorącej wodzie i odciskamy. Łączymy z ricottą, mozzarellą, oliwą, posiekanym czosnkiem, żółtkiem, posiekanym oregano, słodką papryką i solą.

3

PIECZEMY CALZONE

Ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je, nadając im formę placków. Dajemy po solidnej łyżce nadzienia na połówkę każdej części ciasta. Jajko roztrzepujemy z dodatkiem wody i smarujemy część ciasta bez nadzienia. Ciasto sklejamy jak pierogi. Brzeg ciasta w miejscu sklejenia formujemy na kształt warkocza. Całość smarujemy jajkiem i delikatnie nacinamy z wierzchu. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Calzone pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 260°C przez 7 minut. Następnie wyjmujemy, jeszcze raz smarujemy jajkiem i posypujemy serem parmigiano reggiano. Pieczemy calzone kolejne 8 minut, aż nabierze złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3173,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

793,4 kcal

🥑

Tłuszcz

28,1 g

🌾

Węglowodany

100,3 g

🥬

Błonnik

35,2 g

💪

Białko

35,2 g

Podobne przepisy

Calzone z ricottą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl