zywieniesportowcow.pl

Tarta z karmelizowaną gruszką • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.

Tarta z karmelizowaną gruszką

Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 100 g
żółtka jaj - 1 szt.
woda - 1 łyżka
migdały mielone - 30 g
cukier puder - 1 łyżka
białko jaja kurzego - 1 szt.
śmietana 30% - 50 ml
ekstrakt waniliowy - 0,25 łyżeczki
orzech włoski mielony - 30 g
gruszka - 1 szt.
cukier - 3 łyżki
masło - 1 łyżka
jajko - 1 szt.
lody waniliowe - 2 czubata łyżka
orzech włoski - 0,5 garści

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier, ekstrakt waniliowy i żółtko. W trakcie wyrabiania dodajemy łyżkę zimnej wody. Zagniatamy ciasto o zbitej konsystencji.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA:
Blat posypujemy mąką i bardzo cienko wałkujemy ciasto. Następnie przycinamy jego brzegi tak, aby mieściło się idealnie w koszyczku beztłuszczowej frytkownicy. Z papieru do pieczenia wycinamy fragment, którego dwa boki są dłuższe od boków frytkownicy.
3.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przekładamy do frytkownicy i pieczemy je przez ok. 15 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Podpieczone ciasto odwracamy przypieczoną stroną do papieru do pieczenia i odkładamy.
4.KROIMY GRUSZKĘ:
Gruszkę bardzo dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, odcinamy szypułkę i pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie nacinamy ją, tworząc bardzo cienkie plastry, i delikatnie je rozsuwamy tak, aby nadal były w całości.
5.KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ:
Cukier podgrzewamy na patelni, aż się roztopi i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodajemy masło i układamy pocięte w plastry gruszki. Owoce karmelizujemy, nie przewracając ich, na bardzo małym ogniu.
6.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia.
7.KOMPONUJEMY TARTĘ:
Nadzienie układamy na podpieczonym spodzie tarty, zostawiając wolne brzegi o szerokości ok. 1,5-2 cm. Na tak przygotowane nadzienie ostrożnie przekładamy skarmelizowane gruszki. Wcześniej pozostawione skrawki ciasta układamy na suchych brzegach i łączymy ze spodem.
8.PIECZEMY TARTĘ:
Jajko rozbijamy delikatnie w miseczce i smarujemy nim brzegi tarty. Zmniejszamy temperaturę frytkownicy do 160°C i pieczemy tartę przez ok. 15 minut, aż brzegi się zarumienią.
9.PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY:
Do pozostałego na patelni karmelu dodajemy ok. 2 łyżek wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje i konsystencją zacznie przypominać sos.
10.PODAJEMY TARTĘ:
Jeszcze gorącą tartę polewamy sosem karmelowym i ozdabiamy pokruszonymi orzechami włoskimi. Tartę podajemy jeszcze ciepłą z dwoma łyżkami lodów waniliowych.
Tarta z karmelizowaną gruszką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier, ekstrakt waniliowy i żółtko. W trakcie wyrabiania dodajemy łyżkę zimnej wody. Zagniatamy ciasto o zbitej konsystencji.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA

Blat posypujemy mąką i bardzo cienko wałkujemy ciasto. Następnie przycinamy jego brzegi tak, aby mieściło się idealnie w koszyczku beztłuszczowej frytkownicy. Z papieru do pieczenia wycinamy fragment, którego dwa boki są dłuższe od boków frytkownicy.

3

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przekładamy do frytkownicy i pieczemy je przez ok. 15 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Podpieczone ciasto odwracamy przypieczoną stroną do papieru do pieczenia i odkładamy.

4

KROIMY GRUSZKĘ

Gruszkę bardzo dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, odcinamy szypułkę i pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie nacinamy ją, tworząc bardzo cienkie plastry, i delikatnie je rozsuwamy tak, aby nadal były w całości.

5

KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ

Cukier podgrzewamy na patelni, aż się roztopi i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodajemy masło i układamy pocięte w plastry gruszki. Owoce karmelizujemy, nie przewracając ich, na bardzo małym ogniu.

6

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia.

7

KOMPONUJEMY TARTĘ

Nadzienie układamy na podpieczonym spodzie tarty, zostawiając wolne brzegi o szerokości ok. 1,5-2 cm. Na tak przygotowane nadzienie ostrożnie przekładamy skarmelizowane gruszki. Wcześniej pozostawione skrawki ciasta układamy na suchych brzegach i łączymy ze spodem.

8

PIECZEMY TARTĘ

Jajko rozbijamy delikatnie w miseczce i smarujemy nim brzegi tarty. Zmniejszamy temperaturę frytkownicy do 160°C i pieczemy tartę przez ok. 15 minut, aż brzegi się zarumienią.

9

PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY

Do pozostałego na patelni karmelu dodajemy ok. 2 łyżek wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje i konsystencją zacznie przypominać sos.

10

PODAJEMY TARTĘ

Jeszcze gorącą tartę polewamy sosem karmelowym i ozdabiamy pokruszonymi orzechami włoskimi. Tartę podajemy jeszcze ciepłą z dwoma łyżkami lodów waniliowych.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2007,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1003,9 kcal

🥑

Tłuszcz

58,3 g

🌾

Węglowodany

111,5 g

🥬

Błonnik

20,2 g

💪

Białko

20,2 g

Podobne przepisy

Tarta z karmelizowaną gruszką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl