Quiche z tortilli • przepis • składniki • przygotowanie
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PRODUKTY
Cebulę obieramy, wędzone tofu osuszamy, a paprykę oczyszczamy z nasionek. Następnie przygotowane produkty kroimy w kostkę.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz kostki tofu na złoty kolor.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ Z FASOLI
Białą fasolę odcedzamy. Mieszamy ją z miękkim tofu i mąką do uzyskania puree. Masę doprawiamy solą, pieprzem i curry.
PRZYGOTOWUJEMY QUICHE
Pierścieniem do wycinania ciastek wycinamy z wrapów 8 kółek. Natłuszczamy formę do muffinek i umieszczamy w nich krążki z wrapów.
ZAPIEKAMY QUICHE
Wrapy smarujemy olejem i równomiernie rozprowadzamy w nich farsz z fasoli. Połowę podsmażonego tofu z warzywami rozkładamy razem z groszkiem równomiernie w otworach formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu przez ok. 15 minut na złoty kolor.
PODAJEMY QUICHE
Quiche wyjmujemy z foremek natychmiast po upieczeniu. Całość podajemy posypane pozostałą częścią smażonych składników oraz groszkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2071,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
259 kcal
Tłuszcz
6,1 g
Węglowodany
30,8 g
Błonnik
1,4 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawna konfitura z pomidorów z imbirem i limonką
Pomidory, imbir i limonka? To zaskakujące połączenie tworzy pyszną wytrawną konfiturę! Wypróbuj przepis Karola i zaskocz wszystkich tym nietypowym smakiem!

Pulpety w sosie własnym
Aromatyczne, soczyste pulpeciki to klasyk polskiej (ale nie tylko) kuchni, który od wieków cieszy nasze podniebienia. Serwuje się je solo i dodatkiem różnych sosów, dzięki czemu stają się jeszcze pyszniejsze. Jedną z najczęściej spotykanych form serwowania są pulpety w sosie własnym. W jaki sposób przyrządza się to znakomite danie? Przepisu szukaj w dalszej części tekstu.

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Risotto z krewetkami i szafranem
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!

Sałatka z karmelizowanymi rzodkiewkami
Klasyka sałatki warzywnej ze słodkim akcentem – karmelizowanymi rzodkiewkami! Przygotuj ją i sprawdź, czym jeszcze zaskoczy Cię przepis Darii!

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Domowe lody waniliowo-truskawkowe
Ukochany deser najmłodszych – lody! Przygotuj je w domu w dwóch smakach – truskawkowym i waniliowym!

Jagodzianki
Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!