zywieniesportowcow.pl

Aromatyczna babka z suszonymi owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj babkę z suszonymi owocami i orzechami, doprawioną aromatycznymi przyprawami – kardamonem, kolendrą i cynamonem!

Aromatyczna babka z suszonymi owocami

Przygotuj babkę z suszonymi owocami i orzechami, doprawioną aromatycznymi przyprawami – kardamonem, kolendrą i cynamonem!

Czas przygotowania
250 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 200 g
jajko - 3 szt.
mleko - 300 ml
sól - 1 szczypta
drożdże świeże - 42 g
likier amaretto - 3 łyżki
mąka pszenna - 600 g
kolendra mielona - 0,25 łyżeczki
cynamon - 2 łyżeczki
kardamon, mielony - 0,25 łyżeczki
migdały, słupki - 100 g
rodzynki - 75 g
morele suszone - 75 g
masło - 20 g
śmietan fix - 60 g
cukier puder - 5 g
sok wiśniowy - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Podgrzewamy 200 ml mleka. Mieszamy z pozostałym mlekiem w małej misce, tak aby ciecz miała mniej więcej temperaturę ciała. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 łyżce cukru. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.
2.ZAGNIATAMY CIASTO:
Pozostały cukier, mąkę, sól i masło w kawałkach mieszamy w misce. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Podczas zagniatania dodajemy kardamon, kolendrę i 1 łyżeczkę cynamonu. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3.PRZYGOTOWUJEMY BAKALIE:
Migdały w słupkach lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu i studzimy. Morele kroimy w kostkę i mieszamy z rodzynkami i amaretto, odstawiamy. Suszone owoce mieszamy z mąką i razem ze słupkami migdałów zagniatamy z ciastem po jego wyrośnięciu. Przekładamy do wysmarowanej formy i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
4.PIECZEMY BABKĘ:
Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 50 minut. Ewentualnie pod koniec czasu pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z formy. Cukier puder mieszamy z pozostałym cynamonem, posypujemy nim babkę. Podajemy z bitą śmietaną i kompotem z wiśni.
Aromatyczna babka z suszonymi owocami

Czas przygotowania

250 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Podgrzewamy 200 ml mleka. Mieszamy z pozostałym mlekiem w małej misce, tak aby ciecz miała mniej więcej temperaturę ciała. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w 1 łyżce cukru. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut.

2

ZAGNIATAMY CIASTO

Pozostały cukier, mąkę, sól i masło w kawałkach mieszamy w misce. Dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Podczas zagniatania dodajemy kardamon, kolendrę i 1 łyżeczkę cynamonu. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

3

PRZYGOTOWUJEMY BAKALIE

Migdały w słupkach lekko prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu i studzimy. Morele kroimy w kostkę i mieszamy z rodzynkami i amaretto, odstawiamy. Suszone owoce mieszamy z mąką i razem ze słupkami migdałów zagniatamy z ciastem po jego wyrośnięciu. Przekładamy do wysmarowanej formy i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.

4

PIECZEMY BABKĘ

Babkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 50 minut. Ewentualnie pod koniec czasu pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z formy. Cukier puder mieszamy z pozostałym cynamonem, posypujemy nim babkę. Podajemy z bitą śmietaną i kompotem z wiśni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5976,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

398,4 kcal

🥑

Tłuszcz

15,0 g

🌾

Węglowodany

58,4 g

🥬

Błonnik

8,3 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy

Aromatyczna babka z suszonymi owocami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl