Ciasto marchewkowo-ananasowe • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY CIASTO
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, drobno posiekane orzechy włoskie, przyprawę do piernika. Jajka i cukier trzcinowy ubijamy mikserem na puszystą masę, do której dodajemy składniki sypkie naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i drobno pokrojony ananas. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek musi być suchy). Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodajemy do serka homogenizowanego i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z ubitą wcześniej śmietanką. Wierzch ciasta smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
GOTUJEMY MARCHEW
Marchewkę obieramy i kroimy na kilka części. Gotujemy do miękkości w lekko osłodzonej wodzie. Marchewkę blendujemy na gładką masę, dodajemy cukier puder oraz żelatynę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotującej się masy marchewkowej. Doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając, a następnie studzimy. Z wystudzonej masy delikatnie formujemy marchewki.
BLENDUJEMY SZPINAK
Szpinak dokładnie myjemy, blendujemy wraz z cukrem na gładką masę, dodajemy kilka kropli soku z cytryny, przekładamy do garnka. Dodajemy żelatynę, odstawiamy na 2-3 minuty i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotującej się masy szpinakowej, cały czas mieszając. Studzimy. Z powstałej masy delikatnie formujemy listki marchewek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5400 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
450 kcal
Tłuszcz
26,8 g
Węglowodany
44,4 g
Błonnik
9,6 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
Ravioli ze szpinakiem to połączenie, które skradło serca tłumów na całym świecie. Aromatyczne pierożki z pszenicy durum nadziane świeżymi liśćmi z dodatkiem czosnku i innych pyszności doskonale odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Jak przygotować ravioli, które skradnie i Twoje serce? Poznaj nasz przepis na ravioli ze szpinakiem robione od podstaw!

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.

Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
Soczysta gruszka, żurawinowe nadzienie i chrupiąca beza – walentynkowy deser gotowy! Przygotuj go według przepisu Pawła dla tej najbliższej osoby.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Wigilijna zupa rybna
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto jogurtowe z miodem i orzechami
Jogurt, miód i orzechy – oto podstawa greckich smakołyków. Zobacz, jak wykorzystać je w cieście!

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Relisz śliwkowy z przyprawami
Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!