zywieniesportowcow.pl

Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą • przepis • składniki • przygotowanie

Poczuj się jak w słonecznej Italii! Przygotuj pyszny makaron inspirowany kuchnią Włoch według przepisu samego Stefano Terrazzino!

Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą

Poczuj się jak w słonecznej Italii! Przygotuj pyszny makaron inspirowany kuchnią Włoch według przepisu samego Stefano Terrazzino!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia suszona - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
szynka parmeńska - 90 g
ser gorgonzola - 50 g
śmietana 30% - 200 ml
makaron pappardelle - 250 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ:
Czosnek obieramy i siekamy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
2.SMAŻYMY WARZYWA NA OLIWIE:
Na patelni z delikatnie rozgrzaną oliwą smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy czosnek, całość chwilę podsmażamy.
3.KROIMY I SMAŻYMY SZYNKĘ PARMEŃSKĄ:
Plasterki szynki parmeńskiej kroimy w większą kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażymy przez chwilę (szynka powinna się przyrumienić).
4.WLEWAMY ŚMIETANKĘ:
Do zrumienionych składników na patelni wlewamy śmietankę. Przyprawiamy pieprzem, słodką papryką i suszoną bazylią do smaku (nie trzeba solić! Szynka parmeńska i gorgonzola są wystarczająco słone). Gotujemy całość kilka minut na małym ogniu.
5.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron krótko gotujemy w wodzie (bez soli).
6.DODAJEMY GORGONZOLĘ DO SOSU:
Gorgonzolę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się sera.
7.MIESZAMY MAKARON Z SOSEM:
Zdejmujemy patelnię z ognia. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy.
8.SERWUJEMY DANIE:
Wykładamy makaron z sosem na dwa talerze. Ozdabiamy porwanymi w dłoni listkami świeżej bazylii.
Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ

Czosnek obieramy i siekamy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

2

SMAŻYMY WARZYWA NA OLIWIE

Na patelni z delikatnie rozgrzaną oliwą smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy czosnek, całość chwilę podsmażamy.

3

KROIMY I SMAŻYMY SZYNKĘ PARMEŃSKĄ

Plasterki szynki parmeńskiej kroimy w większą kostkę i dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażymy przez chwilę (szynka powinna się przyrumienić).

4

WLEWAMY ŚMIETANKĘ

Do zrumienionych składników na patelni wlewamy śmietankę. Przyprawiamy pieprzem, słodką papryką i suszoną bazylią do smaku (nie trzeba solić! Szynka parmeńska i gorgonzola są wystarczająco słone). Gotujemy całość kilka minut na małym ogniu.

5

GOTUJEMY MAKARON

Makaron krótko gotujemy w wodzie (bez soli).

6

DODAJEMY GORGONZOLĘ DO SOSU

Gorgonzolę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu. Mieszamy i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się sera.

7

MIESZAMY MAKARON Z SOSEM

Zdejmujemy patelnię z ognia. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu, całość dokładnie mieszamy.

8

SERWUJEMY DANIE

Wykładamy makaron z sosem na dwa talerze. Ozdabiamy porwanymi w dłoni listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1903,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

951,8 kcal

🥑

Tłuszcz

42 g

🌾

Węglowodany

109 g

🥬

Błonnik

35,1 g

💪

Białko

35,1 g

Podobne przepisy

Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl