zywieniesportowcow.pl

Pieczone żeberka • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki sposób na marynowane żeberka podane z chrupiącymi grzankami i limonką! Zasmakuj w klasyce dzięki przepisowi Karola!

Pieczone żeberka

Szybki sposób na marynowane żeberka podane z chrupiącymi grzankami i limonką! Zasmakuj w klasyce dzięki przepisowi Karola!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
goździki - 3 szt.
ketchup - 150 g
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 3 łyżki
woda - 150 ml
ziele angielskie - 5 szt.
żeberka wieprzowe,świeże - 1 kg
ząbek czosnku - 3 szt.
sos Worcester - 3 łyżki
tymianek suszony - 1 łyżka
limonka - 1 szt.
olej z pestek winogron - 2 łyżki
ciabatta - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYPRAWIAMY ŻEBERKA:
Żeberka obficie posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Odkładamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Ketchup dodajemy do miseczki, rozcieńczamy wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, syrop klonowy, sos worcestershire i skórkę startą z limonki.
3.PIECZEMY ŻEBERKA:
Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy olejem i przekładamy do niego żeberka. Obtaczamy je w oleju i zalewamy marynatą.
4.PIECZEMY CIABATTĘ I PODAJEMY ŻEBERKA:
Ciabattę kroimy na kromki i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy z obu stron olejem i posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem. Pieczemy ok. 5 minut, aż grzanki się zarumienią. Upieczone skrapiamy marynatą z żeberek.
Pieczone żeberka

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYPRAWIAMY ŻEBERKA

Żeberka obficie posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Odkładamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Ketchup dodajemy do miseczki, rozcieńczamy wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, syrop klonowy, sos worcestershire i skórkę startą z limonki.

3

PIECZEMY ŻEBERKA

Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy olejem i przekładamy do niego żeberka. Obtaczamy je w oleju i zalewamy marynatą.

4

PIECZEMY CIABATTĘ I PODAJEMY ŻEBERKA

Ciabattę kroimy na kromki i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy z obu stron olejem i posypujemy roztartym w dłoniach tymiankiem. Pieczemy ok. 5 minut, aż grzanki się zarumienią. Upieczone skrapiamy marynatą z żeberek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

776,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

194,2 kcal

🥑

Tłuszcz

7,1 g

🌾

Węglowodany

31,2 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

2,5 g

Podobne przepisy

Pieczone żeberka - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl