zywieniesportowcow.pl

Prosta paella z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!

Prosta paella z kurczakiem

Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

chorizo - 100 g
limonka - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
cebula dymka - 1 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
kurkuma mielona - 5 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 20 g
ryż długoziarnisty - 500 g
sól - 1 szczypta
sos piri-piri - 2 łyżki
kolendra świeża - 30 g
kurczak udko - 1 kg
oliwki czarne - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do 150°C (termoobieg).
2.PRZYGOTUJ GŁĘBOKI GARNEK:
z pokrywką, którego można używać w piekarniku.
3.PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA:
myjemy i osuszamy, pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy).
4.JEŚLI UDA SĄ:
duże, kroimy je na pół.
5.MIĘSO MARYNUJEMY BIAŁYM:
pieprzem i solą.
6.NA DNIE GŁĘBOKIEGO:
garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.
7.DO DOBRZE PRZESMAŻONEGO:
kurczaka dodajemy pokrojoną w plastry o grubości ok.
8.1 CM KIEŁBASĘ:
chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę.
9.
CZĘSTO MIESZAMY.
10.CHWILĘ SMAŻYMY (NIE:
można dopuścić do przypalenia się chorizo).
11.KURCZAKA ZDEJMUJEMY Z:
patelni i przekładamy do miseczki.
12.DO GARNKA, W:
którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu.
13.MIESZAMY, DORZUCAMY 1/2:
limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki.
14.DODAJEMY KURKUMĘ (MNIEJ:
więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy.
15.DOPRAWIAMY OSTRĄ PAPRYCZKĄ,:
pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi.
16.DO RYŻU DODAJEMY:
wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5).
17.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,:
mielonym białym pieprzem, mieszamy.
18.DODAJEMY POZOSTAŁE PLASTRY:
chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka.
19.GARNEK PRZYKRYWAMY I:
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut. KOLENDRĘ SIEKAMY DOŚĆ: grubo.
20.WYCIĄGAMY NACZYNIE ŻAROODPORNE:
z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin.
21.DODAJEMY POSIEKANĄ KOLENDRĘ:
i oliwki z sardelami.
22.JAK PODAWAĆ PAELLĘ:
kładziemy na talerz, całość polewamy odrobiną sosu piri-piri.
Prosta paella z kurczakiem

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK

do 150°C (termoobieg).

2

PRZYGOTUJ GŁĘBOKI GARNEK

z pokrywką, którego można używać w piekarniku.

3

PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA

myjemy i osuszamy, pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy).

4

JEŚLI UDA SĄ

duże, kroimy je na pół.

5

MIĘSO MARYNUJEMY BIAŁYM

pieprzem i solą.

6

NA DNIE GŁĘBOKIEGO

garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.

7

DO DOBRZE PRZESMAŻONEGO

kurczaka dodajemy pokrojoną w plastry o grubości ok.

8

1 CM KIEŁBASĘ

chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę.

9

CZĘSTO MIESZAMY.

10

CHWILĘ SMAŻYMY (NIE

można dopuścić do przypalenia się chorizo).

11

KURCZAKA ZDEJMUJEMY Z

patelni i przekładamy do miseczki.

12

DO GARNKA, W

którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu.

13

MIESZAMY, DORZUCAMY 1/2

limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki.

14

DODAJEMY KURKUMĘ (MNIEJ

więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy.

15

DOPRAWIAMY OSTRĄ PAPRYCZKĄ,

pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi.

16

DO RYŻU DODAJEMY

wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5).

17

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,

mielonym białym pieprzem, mieszamy.

18

DODAJEMY POZOSTAŁE PLASTRY

chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka.

19

GARNEK PRZYKRYWAMY I

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut. KOLENDRĘ SIEKAMY DOŚĆ: grubo.

20

WYCIĄGAMY NACZYNIE ŻAROODPORNE

z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin.

21

DODAJEMY POSIEKANĄ KOLENDRĘ

i oliwki z sardelami.

22

JAK PODAWAĆ PAELLĘ

kładziemy na talerz, całość polewamy odrobiną sosu piri-piri.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2750 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

687,5 kcal

🥑

Tłuszcz

20,3 g

🌾

Węglowodany

108,6 g

🥬

Błonnik

16,3 g

💪

Białko

16,3 g

Podobne przepisy

Prosta paella z kurczakiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl