zywieniesportowcow.pl

Ogórki kanapkowe - przepis na ogórki kanapkowe w curry • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich kanapek? Ogórki kanapkowe z curry z naszego przepisu to strzał w dziesiątkę! Słodko-pikantny smak ogórków czyni je idealnym dodatkiem do wędlin, serów czy burgerów — te ogórki sprawią, że każda kanapka nabierze niepowtarzalnego charakteru!

Ogórki kanapkowe - przepis na ogórki kanapkowe w curry

Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich kanapek? Ogórki kanapkowe z curry z naszego przepisu to strzał w dziesiątkę! Słodko-pikantny smak ogórków czyni je idealnym dodatkiem do wędlin, serów czy burgerów — te ogórki sprawią, że każda kanapka nabierze niepowtarzalnego charakteru!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 2 l
cukier - 300 g
ocet spirytusowy - 240 ml
sól niejodowana - 20 g
curry - 1,5 łyżki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
ogórek gruntowy - 2,5 kg
cebula - 2 szt.
ziele angielskie - 2 łyżki
liść laurowy - 12 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ:
Do garnka wlewamy wodę (1 l), ocet, dodajemy sól oraz cukier, wsypujemy także curry i paprykę. Mieszamy i ustawiamy na kuchence. Zagotowujemy i od tego momentu gotujemy 3-4 minuty. Potem odstawiamy zalewę do wystudzenia.
2.PŁUCZEMY I KROIMY OGÓRKI:
Płuczemy ogórki w zimnej wodzie, a potem osuszamy i kroimy je w plastry.
3.UKŁADAMY SKŁADNIKI DO SŁOIKÓW:
Do wyparzonych i czystych słoików wkładamy po 2 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Dodajemy ją do słoików (po połówce cebuli na słoik).
4.ZALEWAMY SŁOIKI MARYNATĄ:
Przelewamy marynatę do słoików z ogórkami, tak aby sięgała aż do zakrętek. Zakręcamy słoiki.
5.PASTERYZUJEMY SŁOIKI:
Duży garnek wyścielamy ścierką, a następnie układamy na niej słoiki. Zalewamy wszystko zimną wodą (1 l) i gotujemy przez 20 minut. Następnie wyciągamy słoiki z garnka i dokręcamy zakrętki. Następnie stawiamy do góry dnem i studzimy.
Ogórki kanapkowe - przepis na ogórki kanapkowe w curry

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

Do garnka wlewamy wodę (1 l), ocet, dodajemy sól oraz cukier, wsypujemy także curry i paprykę. Mieszamy i ustawiamy na kuchence. Zagotowujemy i od tego momentu gotujemy 3-4 minuty. Potem odstawiamy zalewę do wystudzenia.

2

PŁUCZEMY I KROIMY OGÓRKI

Płuczemy ogórki w zimnej wodzie, a potem osuszamy i kroimy je w plastry.

3

UKŁADAMY SKŁADNIKI DO SŁOIKÓW

Do wyparzonych i czystych słoików wkładamy po 2 listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Dodajemy ją do słoików (po połówce cebuli na słoik).

4

ZALEWAMY SŁOIKI MARYNATĄ

Przelewamy marynatę do słoików z ogórkami, tak aby sięgała aż do zakrętek. Zakręcamy słoiki.

5

PASTERYZUJEMY SŁOIKI

Duży garnek wyścielamy ścierką, a następnie układamy na niej słoiki. Zalewamy wszystko zimną wodą (1 l) i gotujemy przez 20 minut. Następnie wyciągamy słoiki z garnka i dokręcamy zakrętki. Następnie stawiamy do góry dnem i studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1768,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

252,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,9 g

🌾

Węglowodany

58,5 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

3,5 g

Podobne przepisy

Ogórki kanapkowe - przepis na ogórki kanapkowe w curry - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl