zywieniesportowcow.pl

Pomarańczowa gorąca czekolada • przepis • składniki • przygotowanie

Gorąca czekolada z aromatem pomarańczy i cynamonu, czyli świetny napój na chłodny dzień i nie tylko.

Pomarańczowa gorąca czekolada

Gorąca czekolada z aromatem pomarańczy i cynamonu, czyli świetny napój na chłodny dzień i nie tylko.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko 3,2% - 300 ml
pomarańcza - 1 szt.
czekolada mleczna - 100 g
kakao - 2 łyżki
syrop klonowy - 1 łyżka
cynamon - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MLEKO ZE SKÓRKĄ Z POMARAŃCZY:
Do pojemnika miksującego wlewamy mleko i ścieramy skórkę z pomarańczy. Całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / 3 minuty / obroty 1. Ugotowane mleko zostawiamy w pojemniku miksującym na min. 10 minut, aby przeszło smakiem pomarańczy.
2.GOTUJEMY GORĄCĄ CZEKOLADĘ:
Mleko przecedzamy przez sitko i ponownie wlewamy do pojemnika miksującego. Następnie dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, kakao, syrop klonowy i cynamon. Całość podgrzewamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 90°C / 5 minut / obroty 1. W ostatniej minucie gotowania do pojemnika miksującego przez otwór w pokrywie wyciskamy ok. 50 g soku z pomarańczy.
Pomarańczowa gorąca czekolada

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MLEKO ZE SKÓRKĄ Z POMARAŃCZY

Do pojemnika miksującego wlewamy mleko i ścieramy skórkę z pomarańczy. Całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / 3 minuty / obroty 1. Ugotowane mleko zostawiamy w pojemniku miksującym na min. 10 minut, aby przeszło smakiem pomarańczy.

2

GOTUJEMY GORĄCĄ CZEKOLADĘ

Mleko przecedzamy przez sitko i ponownie wlewamy do pojemnika miksującego. Następnie dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, kakao, syrop klonowy i cynamon. Całość podgrzewamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 90°C / 5 minut / obroty 1. W ostatniej minucie gotowania do pojemnika miksującego przez otwór w pokrywie wyciskamy ok. 50 g soku z pomarańczy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

870,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

435,4 kcal

🥑

Tłuszcz

21,3 g

🌾

Węglowodany

50,6 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

10,1 g

Podobne przepisy

Pomarańczowa gorąca czekolada - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl