zywieniesportowcow.pl

Kanapki na śniadanie • przepis • składniki • przygotowanie

Znudziły Ci się zwyczajne kanapki? Zainspiruj się oryginalnymi pomysłami i ciesz się wyjątkowym śniadaniem.

Kanapki na śniadanie

Znudziły Ci się zwyczajne kanapki? Zainspiruj się oryginalnymi pomysłami i ciesz się wyjątkowym śniadaniem.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb drwalski - 1 szt.
musztarda dijon - 2 łyżeczki
bazylia świeża - 5 g
szynka z pieprzem - 45 g
rukola - 20 g
pomidor suszony - 3 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
ser morski - 60 g
masło - 20 g
por - 2 szt.
pistacje - 30 g
śmietana 30% - 100 g
chrzan tarty - 1 łyżka
bułka żytnia z dynią - 4 szt.
serek kanapkowy ziołowy - 40 g
cytryna - 1 szt.
łosoś wędzony - 100 g
kurczak filety z piersi - 1 szt.
seler naciowy - 100 g
ser feta - 100 g
majonez - 4 łyżki
sok z cytryny - 75 ml
szczypior cebuli - 24 g
bagietka - 2 szt.
Szpinak Baby - 75 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.KANAPKA DRWALA CHLEB:
drwalski przekrawamy na pół.
2.W MISECZCE MIESZAMY:
2 czubate łyżeczki musztardy diżońskiej, sok z 1 cytryny , 10 posiekanych listków bazylii, świeżo mielony pieprz i sól, 4 łyżki oliwy z oliwek.
3.SPÓD CHLEBA POLEWAMY:
niewielką ilością oliwy z oliwek.
4.UKŁADAMY NA NIM:
3 plasterki szynki z pieprzem, a na niej rukolę oraz plastry świeżego pomidora na przemian z pokrojonymi w paseczki pomidorami suszonymi.
5.CAŁOŚĆ POLEWAMY PRZYGOTOWANYM:
wcześniej sosem, na wierzchu umieszczamy 3 plasterki sera morskiego i całość zakrywamy drugą częścią chleba.
6.KANAPKA RYBAKA PRZYGOTUJ:
Moździerz Przygotowanie 20 g masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy posiekane pory , solimy, chwilę smażymy, nie mieszając.
7.PISTACJE MIAŻDŻYMY W:
moździerzu tak, by były widoczne ich części.
8.MIESZAMY POR, A:
gdy uzyska złoty kolor, zmniejszamy ogień i dodajemy 100 g śmietany 30%.
9.NA CHWILĘ ZWIĘKSZAMY:
ogień, żeby odparować nadmiar płynu.
10.POR ZE ŚMIETANĄ:
przekładamy do miski.
11.DODAJEMY ŚWIEŻO MIELONY:
pieprz i chrzan. MIESZAMY.: STUDZIMY.
12.CYTRYNĘ OBIERAMY, WYCINAMY:
z niej segmenty, pozbywamy się pestek.
13.SEGMENTY CYTRYNY KROIMY:
na mniejsze części.
14.4 BUŁKI DYNIOWE:
kroimy na pół.
15.SPODY BUŁEK SMARUJEMY:
serkiem szczypiorkowym, nakładamy por, a na nim układamy kawałki cytryny.
16.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
kawałki wędzonego łososia.
17.KILKA LIŚCI SZCZYPIORKU:
siekamy i posypujemy nim łososia, dodajemy pokruszone pistacje. ZAKRYWAMY DRUGĄ CZĘŚCIĄ: bułek.
18.KANAPKA Z KURCZAKIEM:
Ugotowaną pierś z kurczaka bardzo drobno siekamy, przerzucamy do miseczki.
19.SELER OBIERAMY I:
siekamy bardzo drobno w poprzek (liście odstawiamy), dodajemy do kurczaka, następnie dodajemy pokruszony ser, 4 łyżki majonezu, sok z 1 1/2 cytryny, sól, pieprz i posiekany szczypiorek z dymki. MIESZAMY. LIŚCIE SELERA: siekamy.
20.2 BAGIETKI KROIMY:
wzdłuż, nie przekrawamy do końca.
21.DO BAGIETEK NAKŁADAMY:
przygotowany farsz, szpinak , posiekane liście selera, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. KAŻDĄ BAGIETKĘ KROIMY: na pół.
22.WYPRÓBUJ TAKŻE INNE:
przepisy na kanapki!
Kanapki na śniadanie

Czas przygotowania

5 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KANAPKA DRWALA CHLEB

drwalski przekrawamy na pół.

2

W MISECZCE MIESZAMY

2 czubate łyżeczki musztardy diżońskiej, sok z 1 cytryny , 10 posiekanych listków bazylii, świeżo mielony pieprz i sól, 4 łyżki oliwy z oliwek.

3

SPÓD CHLEBA POLEWAMY

niewielką ilością oliwy z oliwek.

4

UKŁADAMY NA NIM

3 plasterki szynki z pieprzem, a na niej rukolę oraz plastry świeżego pomidora na przemian z pokrojonymi w paseczki pomidorami suszonymi.

5

CAŁOŚĆ POLEWAMY PRZYGOTOWANYM

wcześniej sosem, na wierzchu umieszczamy 3 plasterki sera morskiego i całość zakrywamy drugą częścią chleba.

6

KANAPKA RYBAKA PRZYGOTUJ

Moździerz Przygotowanie 20 g masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy posiekane pory , solimy, chwilę smażymy, nie mieszając.

7

PISTACJE MIAŻDŻYMY W

moździerzu tak, by były widoczne ich części.

8

MIESZAMY POR, A

gdy uzyska złoty kolor, zmniejszamy ogień i dodajemy 100 g śmietany 30%.

9

NA CHWILĘ ZWIĘKSZAMY

ogień, żeby odparować nadmiar płynu.

10

POR ZE ŚMIETANĄ

przekładamy do miski.

11

DODAJEMY ŚWIEŻO MIELONY

pieprz i chrzan. MIESZAMY.: STUDZIMY.

12

CYTRYNĘ OBIERAMY, WYCINAMY

z niej segmenty, pozbywamy się pestek.

13

SEGMENTY CYTRYNY KROIMY

na mniejsze części.

14

4 BUŁKI DYNIOWE

kroimy na pół.

15

SPODY BUŁEK SMARUJEMY

serkiem szczypiorkowym, nakładamy por, a na nim układamy kawałki cytryny.

16

NA WIERZCHU UKŁADAMY

kawałki wędzonego łososia.

17

KILKA LIŚCI SZCZYPIORKU

siekamy i posypujemy nim łososia, dodajemy pokruszone pistacje. ZAKRYWAMY DRUGĄ CZĘŚCIĄ: bułek.

18

KANAPKA Z KURCZAKIEM

Ugotowaną pierś z kurczaka bardzo drobno siekamy, przerzucamy do miseczki.

19

SELER OBIERAMY I

siekamy bardzo drobno w poprzek (liście odstawiamy), dodajemy do kurczaka, następnie dodajemy pokruszony ser, 4 łyżki majonezu, sok z 1 1/2 cytryny, sól, pieprz i posiekany szczypiorek z dymki. MIESZAMY. LIŚCIE SELERA: siekamy.

20

2 BAGIETKI KROIMY

wzdłuż, nie przekrawamy do końca.

21

DO BAGIETEK NAKŁADAMY

przygotowany farsz, szpinak , posiekane liście selera, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. KAŻDĄ BAGIETKĘ KROIMY: na pół.

22

WYPRÓBUJ TAKŻE INNE

przepisy na kanapki!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5932,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

5932,6 kcal

🥑

Tłuszcz

265,0 g

🌾

Węglowodany

652,9 g

🥬

Błonnik

223,7 g

💪

Białko

223,7 g

Podobne przepisy

Kanapki na śniadanie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl