zywieniesportowcow.pl

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku • przepis • składniki • przygotowanie

Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku

Mięso w delikatnym sosie, pożywna kasza i surówka. Proste danie, w którym rozsmakuje się cała rodzina!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 30 g
kalarepa - 50 g
kasza gryczana - 50 g
świeży koperek - 1 łyżeczka
marchew - 100 g
masło - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 0,5 łyżeczki
olej rzepakowy - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 0,5 łyżeczki
pieczarka - 50 g
polędwica wieprzowa - 100 g
sok z cytryny - 1 łyżka
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 1 szczypta
śmietana 12% - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.POLĘDWICZKI POLĘDWICZKI KROIMY:
w plastry, delikatnie rozbijamy, obsypujemy z obu stron przyprawami.
2.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej rzepakowy i przyrumieniamy lekko polędwiczki.
3.W RONDELKU ROZPUSZCZAMY:
masło, podduszamy poszatkowaną cebulę oraz koperek, dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki.
4.GOTUJEMY CHWILĘ NA:
wolnym ogniu, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.
5.NASTĘPNIE DODAJEMY WCZEŚNIEJ:
przygotowane mięso, śmietanę i sok z cytryny.
6.DUSIMY PRZEZ CHWILĘ:
na wolnym ogniu.
7.KASZA KASZĘ GOTUJEMY:
wg przepisu na opakowaniu.
8.SURÓWKA MARCHEW I:
kalarepę trzemy na dużych oczkach, mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i olej.
9.DOPRAWIAMY DO:
smaku.
10.DO DANIA PODAJEMY:
herbatkę owocową.
Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POLĘDWICZKI POLĘDWICZKI KROIMY

w plastry, delikatnie rozbijamy, obsypujemy z obu stron przyprawami.

2

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej rzepakowy i przyrumieniamy lekko polędwiczki.

3

W RONDELKU ROZPUSZCZAMY

masło, podduszamy poszatkowaną cebulę oraz koperek, dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki.

4

GOTUJEMY CHWILĘ NA

wolnym ogniu, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.

5

NASTĘPNIE DODAJEMY WCZEŚNIEJ

przygotowane mięso, śmietanę i sok z cytryny.

6

DUSIMY PRZEZ CHWILĘ

na wolnym ogniu.

7

KASZA KASZĘ GOTUJEMY

wg przepisu na opakowaniu.

8

SURÓWKA MARCHEW I

kalarepę trzemy na dużych oczkach, mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i olej.

9

DOPRAWIAMY DO

smaku.

10

DO DANIA PODAJEMY

herbatkę owocową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

503,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

503,8 kcal

🥑

Tłuszcz

18,8 g

🌾

Węglowodany

52 g

🥬

Błonnik

31,4 g

💪

Białko

31,4 g

Podobne przepisy

Polędwiczki w sosie pieczarkowym po prowansalsku - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl