zywieniesportowcow.pl

Jajka en cocotte z kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Jajka en cocotte. Spróbuj tego prostego w przygotowaniu dania! Aromat wędzonego boczku w połączeniu z jajkami, cebulą i serem kozim daje doskonały efekt i cieszy każde podniebienie. Nie czekaj, sprawdź przepis!

Jajka en cocotte z kozim serem

Jajka en cocotte. Spróbuj tego prostego w przygotowaniu dania! Aromat wędzonego boczku w połączeniu z jajkami, cebulą i serem kozim daje doskonały efekt i cieszy każde podniebienie. Nie czekaj, sprawdź przepis!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
masło - 10 g
ser kozi - 30 g
boczek wędzony - 80 g
cebula dymka - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKWARKI Z BOCZKU:
Wędzony boczek kroimy w kostkę i dodajemy do pojemnika miksującego termorobota kuchennego MC Smart. Całość podsmażamy, wykorzystując program:przypiekanie / temperatura 130°C / czas 10 minutz otwartą górną pokrywą. Następnie ostrożnie przekładamy skwarki do miseczki.
2.PRZYGOTOWUJEMY JAJKA:
Dno i boki dwóch małych naczyń żarrodopornych smarujemy masłem. Do każdego wkładamy odrobinę sera koziego, a następnie wbijamy jajko. Oprószamy je solą i pieprzem. Do czystej misy termorobota kuchennego MC Smart wlewamy 500 ml wody i zakładamykosz parowy.Wkładamy do niego naczynia z jajkami. Zamykamy kosz i parujemy – wybieramy program:gotowanie na parze / temperatura 120°C / czas 10 minut / obroty 1.Potem ostrożnie wyjmujemy naczynia z jajkami z kosza parowego.
3.PODAJEMY DANIE:
Jajka doprawiamy skwarkami z boczku i drobno posiekaną dymką. Danie podajemy z pieczywem.
Jajka en cocotte z kozim serem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKWARKI Z BOCZKU

Wędzony boczek kroimy w kostkę i dodajemy do pojemnika miksującego termorobota kuchennego MC Smart. Całość podsmażamy, wykorzystując program:przypiekanie / temperatura 130°C / czas 10 minutz otwartą górną pokrywą. Następnie ostrożnie przekładamy skwarki do miseczki.

2

PRZYGOTOWUJEMY JAJKA

Dno i boki dwóch małych naczyń żarrodopornych smarujemy masłem. Do każdego wkładamy odrobinę sera koziego, a następnie wbijamy jajko. Oprószamy je solą i pieprzem. Do czystej misy termorobota kuchennego MC Smart wlewamy 500 ml wody i zakładamykosz parowy.Wkładamy do niego naczynia z jajkami. Zamykamy kosz i parujemy – wybieramy program:gotowanie na parze / temperatura 120°C / czas 10 minut / obroty 1.Potem ostrożnie wyjmujemy naczynia z jajkami z kosza parowego.

3

PODAJEMY DANIE

Jajka doprawiamy skwarkami z boczku i drobno posiekaną dymką. Danie podajemy z pieczywem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

670,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

335,3 kcal

🥑

Tłuszcz

29,5 g

🌾

Węglowodany

1,1 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

15 g

Podobne przepisy

Jajka en cocotte z kozim serem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl