Chrupiący owsiany kurczak • przepis • składniki • przygotowanie
Udka w chrupiącej panierce i sałatka ze świeżych warzyw to przepis na pyszny fast food w zdrowym i lekkim wydaniu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
Umyte, osuszone i pozbawione kości udka kurczaka doprawiamy odrobiną pieprzu i soli.
PANIERKA DO NACZYNIA
wrzucamy mąkę pszenną, posiekane nożem płatki owsiane, mąkę ziemniaczaną (lub kaszę mannę).
PANIERKĘ DOPRAWIAMY MIELONYM,
białym pieprzem, solą, roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi (lub suszonym tymiankiem) i pieprzem cayenne.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE
mieszamy.
PANIERKĘ ODSTAWIAMY NA
bok.
JAJKA WBIJAMY DO
miseczki i mieszamy.
ROZMĄCONE JAJKA MIESZAMY
z odrobiną mleka.
UDKA KURCZAKA KROIMY
na pół.
W JAJKACH Z
mlekiem zanurzamy kawałki kurczaka, następnie każdy kawałek kurczaka dokładnie obtaczamy w panierce.
W GARNKU PODGRZEWAMY
olej słonecznikowy do temperatury 170°C.
KAWAŁKI KURCZAKA W
panierce wrzucamy na rozgrzany olej.
SMAŻYMY MNIEJ WIĘCEJ
przez 15 minut (aż do uzyskania złotego koloru), tak żeby każdy kawałek był pokryty olejem.
SOS JOGURTOWY DO
naczynia przekładamy jogurt, dodajemy majonez, sok z cytryny, niewielką ilość soli, mielonego, białego pieprzu oraz cukru, a także odrobinę pieprzu cayenne.
NA KOŃCU DO
sosu dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
SAŁATKA NA TALERZU
układamy kawałki umytej, porwanej w dłoniach sałaty rzymskiej.
SAŁATĘ RZYMSKĄ POSYPUJEMY
młodą, drobno pokrojoną białą kapustą.
NA SAŁACIE I
kapuście układamy talarki rzodkiewek.
CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM
jogurtowym.
WYSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA
w panierce wyjmujemy z garnka za pomocą szczypców i układamy na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
KAWAŁKI KURCZAKA UKŁADAMY
na sałatce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4086,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1021,6 kcal
Tłuszcz
56,3 g
Węglowodany
41,8 g
Błonnik
7,1 g
Białko
55,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.

Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
Maślany croissant w oryginalnej odsłonie. Pachnące pieczywo i słodkie owoce to pomysł na śniadanie we francuskim stylu.

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
Naleśniki to niezwykle popularne danie, które ma olbrzymie grono fanów na całym świecie. Chociaż tradycyjna wersja jest niezwykle pyszna, to jednak nie zawsze pasuje do naszej diety. Całe szczęście chcąc się dobrze odżywiać, nie trzeba rezygnować z tego przysmaku. Istnieje alternatywa w postaci fit naleśników. Jak zrobić te mniej kaloryczną wersję naleśników? Odkryj ją wraz z nami!

Kompot z suszonych owoców
Wypróbuj sprawdzony przepis na świąteczny kompot z suszonych owoców i aromatycznych przypraw!

Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Wypróbuj przepis Gienia Mientkiewicza na pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
Mięso z indyka, kasza, warzywa i odrobina startego jabłka – z takich składników przygotujesz pulpeciki na parze, wykorzystując przepis Kingi. Dzieci je pokochają!

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.

Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!