Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym • przepis • składniki • przygotowanie
Długo pieczona polędwica z dodatkiem sosu pachnącego wanilią i makaronem z brokułami to danie w sam raz na uroczystą kolację.

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYCIĄGAMY POLĘDWICĘ Z LODÓWKI
Polędwicę na 30-60 minut przed przygotowaniem wyjmujemy z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową.
PIECZEMY POLĘDWICĘ WOŁOWĄ
Piekarnik z płytkim naczyniem żaroodpornym w środku podgrzewamy do temperatury 80°C. Mięso myjemy i osuszamy. Podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym z wszystkich stron przez ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego w piekarniku (patelnię z tłuszczem odstawiamy na bok) i wkładamy termometr do mięsa zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia. Mięso pieczemy przez 130-140 minut aż do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 55-58°C. W miarę możliwości w czasie pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Gdy mięso jest gotowe, szalotki podsmażamy na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Dolewamy sherry i bulion. Dodajemy śmietanę, lekko rozgnieciony zielony pieprz i nasionka laski wanilii. Przez chwilę dusimy aż do zgęstnienia.
GOTUJEMY MAKARON Z BROKUŁAMI
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 6-8 minut przed końcem gotowania dodajemy brokuły i gotujemy.
PODAJEMY DANIE
Sos doprawiamy do smaku. Makaron i brokuły odcedzamy. Polędwicę kroimy na kawałki i podajemy z makaronem i brokułami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2503,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
625,8 kcal
Tłuszcz
26,3 g
Węglowodany
51 g
Błonnik
46,4 g
Białko
46,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
Daria Ładocha przygotowała doskonały przepis na pyszny stek z tuńczyka z purée z pieczonych gruszek. Wypróbuj!

Ciabatta z indykiem
Kanapki wcale nie muszą być nudne! Poznaj sposób Karola na chrupiącą ciabattę z indykiem, boczkiem i warzywami!

Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
Owoce z majonezem? Tak! Spróbuj smażonych w cieście owoców liczi, a przekonasz się jak dobrze się ze sobą komponują.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Wigilijny makowiec
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.

DESER SZAMPAŃSKI
Białe wino musujące może być dobrą podstawą do przygotowania szampańskiej galaretki. Do tego puszysty mus truskawkowy i… zyskujemy wspaniały deser!

Ciasto lion
Ciasto lion to wyjątkowy deser inspirowany popularnym batonikiem, który łączy w sobie wyrazisty smak kajmaku, delikatną śmietankę i moc orzechów. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają czegoś więcej niż tradycyjne ciasto. Chcesz zachwycić gości nietuzinkowym ciastem bez pieczenia? Przygotuj ciasto lion według naszego przepisu!