zywieniesportowcow.pl

Tiramisu z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Znasz smak oryginalnego tiramisu? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie wersję z jabłkami. Wypróbuj koniecznie!

Tiramisu z jabłkami

Znasz smak oryginalnego tiramisu? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie wersję z jabłkami. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier wanilinowy - 2 paczki
cynamon -
jogurt naturalny - 300 g
miód - 2 łyżki
pomarańcza - 2 szt.
śmietana 30% - 200 g
jabłko czerwone - 800 g
biszkopty podłużne - 80 g
tarta czekolada, mleczna - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWY:
Pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy. Sok przelewamy do rondla. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w kostkę i wrzucamy do soku. Dodajemy miód i wszystko razem zagotowujemy. Następnie gotujemy do miękkości przez 5-7 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy cynamonem i studzimy.
2.ŁĄCZYMY BISZKOPTY Z MUSEM JABŁKOWYM:
Podłużne biszkopty rozkładamy w szklanej, prostokątnej formie. Przykrywamy równomiernie schłodzonym musem jabłkowym.
3.DODAJEMY KREM:
Śmietankę ubijamy na sztywno, dosypując cukru waniliowego. Dodajemy jogurt i krótko mieszamy. Krem rozkładamy na musie z jabłek. Tiramisu wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny. Przed podaniem posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Tiramisu z jabłkami

Czas przygotowania

170 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWY

Pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy. Sok przelewamy do rondla. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki kroimy w kostkę i wrzucamy do soku. Dodajemy miód i wszystko razem zagotowujemy. Następnie gotujemy do miękkości przez 5-7 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy cynamonem i studzimy.

2

ŁĄCZYMY BISZKOPTY Z MUSEM JABŁKOWYM

Podłużne biszkopty rozkładamy w szklanej, prostokątnej formie. Przykrywamy równomiernie schłodzonym musem jabłkowym.

3

DODAJEMY KREM

Śmietankę ubijamy na sztywno, dosypując cukru waniliowego. Dodajemy jogurt i krótko mieszamy. Krem rozkładamy na musie z jabłek. Tiramisu wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny. Przed podaniem posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2005,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

334,3 kcal

🥑

Tłuszcz

15 g

🌾

Węglowodany

44,7 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

8,2 g

Podobne przepisy

Tiramisu z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl