zywieniesportowcow.pl

Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę – chrupiące paluchy z czekoladą!

Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym

Szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę – chrupiące paluchy z czekoladą!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 50
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 100 g
śmietana 30% - 150 ml
czekolada deserowa - 100 g
cukier puder - 1 łyżeczka
jajko - 3 szt.
kakao - 10 g
masło - 45 g
migdały - 100 g
mleko 3,2% - 100 ml
rum - 20 ml
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA PARZONEGO:
Mleko zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Opcjonalnie dolewamy rum. Następnie partiami wsypujemy przesianą przez sito mąkę połączoną z kakao i cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 1 minutę.
2.MIKSUJEMY MASĘ Z JAJKAMI:
Wystudzoną masę miksujemy, stopniowo dodając jajka. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.
3.SZPRYCUJEMY PASKI CIASTA:
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Szprycujemy paski ciasta o długości około 12-15 cm i szerokości około 5 mm.
4.POSYPUJEMY CIASTECZKA MIGDAŁAMI:
Migdały blanszujemy (przez kilka minut migdały gotujemy we wrzątku), obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę. Posypujemy ciasto.
5.PIECZEMY:
Pieczemy przez około 12-13 minut w temperaturze 180°C.
6.PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY:
Śmietankę zagotowujemy z dodatkiem pokruszonej czekolady. Dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Do jednolitego sosu czekoladowego dodajemy rum (opcjonalnie). Odstawiamy do wystudzenia.
Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 50

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA PARZONEGO

Mleko zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Opcjonalnie dolewamy rum. Następnie partiami wsypujemy przesianą przez sito mąkę połączoną z kakao i cukrem pudrem. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 1 minutę.

2

MIKSUJEMY MASĘ Z JAJKAMI

Wystudzoną masę miksujemy, stopniowo dodając jajka. Mieszamy do całkowitego połączenia składników.

3

SZPRYCUJEMY PASKI CIASTA

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Szprycujemy paski ciasta o długości około 12-15 cm i szerokości około 5 mm.

4

POSYPUJEMY CIASTECZKA MIGDAŁAMI

Migdały blanszujemy (przez kilka minut migdały gotujemy we wrzątku), obieramy ze skórki i siekamy w drobną kostkę. Posypujemy ciasto.

5

PIECZEMY

Pieczemy przez około 12-13 minut w temperaturze 180°C.

6

PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY

Śmietankę zagotowujemy z dodatkiem pokruszonej czekolady. Dokładnie mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Do jednolitego sosu czekoladowego dodajemy rum (opcjonalnie). Odstawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3008 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

300,8 kcal

🥑

Tłuszcz

20,1 g

🌾

Węglowodany

20,5 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy

Chrupiące paluchy z sosem czekoladowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl