zywieniesportowcow.pl

Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalne, proste i pyszne przepisy to nasza wizytówka. Właśnie takie są wegańskie lody z awokado podane z truflami czekoladowymi, którymi zaskoczysz gości. Wypróbuj raz, a będziesz do nich wracać!

Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi

Oryginalne, proste i pyszne przepisy to nasza wizytówka. Właśnie takie są wegańskie lody z awokado podane z truflami czekoladowymi, którymi zaskoczysz gości. Wypróbuj raz, a będziesz do nich wracać!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
ksylitol - 100 g
sok z cytryny - 1 łyżeczka
czekolada gorzka - 150 g
kakao - 1 łyżka
masło orzechowe - 25 g
orzech włoski - 30 g
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 40 ml
mleczko kokosowe - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ:
Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną czekoladą. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Podgrzewamy, mieszając, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA TRUFLE:
Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, sól i drobno posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy.
3.CHŁODZIMY MASĘ NA TRUFLE:
Masę studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. 8 godzin, by stężała.
4.FORMUJEMY TRUFLE:
Ze schłodzonej masy formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy je w kakao.
5.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA LODY:
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ awokado delikatnie oddzielamy od skórek (tak, by ich nie uszkodzić) i przekładamy do naczynia blendera. Skórki odkładamy – wykorzystamy je do podania lodów.
6.WYRABIAMY LODY W MASZYNCE:
Masę przekładamy do maszynki do lodów (wkład do maszynki musi być wcześniej mocno schłodzony), włączamy urządzenie i wyrabiamy lody ok. 15-20 minut.
7.PODAJEMY LODY:
Jeśli korzystamy z masy lodowej wyrobionej w maszynce, od razu przekładamy ją do wydrążonych łupinek awokado. Jeśli przygotowujemy lody w pojemniku, wyjmujemy je z zamrażarki ok. 15 minut przed podaniem i delikatnie rozmrażamy, co jakiś czas mieszając. Masa powinna lekko zmięknąć.
Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi

Czas przygotowania

165 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną czekoladą. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Podgrzewamy, mieszając, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA TRUFLE

Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, sól i drobno posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy.

3

CHŁODZIMY MASĘ NA TRUFLE

Masę studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. 8 godzin, by stężała.

4

FORMUJEMY TRUFLE

Ze schłodzonej masy formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy je w kakao.

5

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA LODY

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ awokado delikatnie oddzielamy od skórek (tak, by ich nie uszkodzić) i przekładamy do naczynia blendera. Skórki odkładamy – wykorzystamy je do podania lodów.

6

WYRABIAMY LODY W MASZYNCE

Masę przekładamy do maszynki do lodów (wkład do maszynki musi być wcześniej mocno schłodzony), włączamy urządzenie i wyrabiamy lody ok. 15-20 minut.

7

PODAJEMY LODY

Jeśli korzystamy z masy lodowej wyrobionej w maszynce, od razu przekładamy ją do wydrążonych łupinek awokado. Jeśli przygotowujemy lody w pojemniku, wyjmujemy je z zamrażarki ok. 15 minut przed podaniem i delikatnie rozmrażamy, co jakiś czas mieszając. Masa powinna lekko zmięknąć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3990,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1995 kcal

🥑

Tłuszcz

154,6 g

🌾

Węglowodany

161,6 g

🥬

Błonnik

23,6 g

💪

Białko

21,9 g

Podobne przepisy

Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl