Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej • przepis • składniki • przygotowanie
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu) Przygotuj wcześniej: Suszone borowiki namocz przed użyciem w gorącej wodzie. Ziemniaki z pieca Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Pokrojone ziemniaki, suszone oregano, pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę, liście laurowe, pokrojoną czerwoną cebulę, pokrojone ząbki czosnku przekładamy do miski. Całość doprawiamy kminkiem i posiekanym świeżym tymiankiem. Mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, całość doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 40 minut. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy. Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym Umyte, osuszone i oczyszczone piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło. Piersi kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor, z obu stron, następnie zdejmujemy piersi z patelni na kratkę od piekarnika, tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu odlewamy do miseczki. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kurczaka, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość podlewamy niewielką ilością tłuszczu pozostałego z pieczenia kurczaka. Do całości dodajemy wcześniej namoczone suszone borowiki (jeśli są duże, można je pokroić na mniejsze części). Całość mieszamy. Dodajemy bulion oraz śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Ser obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Sos gotujemy na małym ogniu, redukujemy. Dodajemy pieprz. Piersi wkładamy do piekarnika (nad ziemniaki) na mniej więcej 8 minut. Po wyjęciu piersi z piekarnika czekamy mniej więcej 2 minuty, zanim je rozkroimy. Przygotowanie Na talerz wykładamy sos, piersi kurczaka kroimy na mniejsze części. Dekorujemy częścią posiekanego świeżego tymianku. Podajemy z ziemniakami doprawionymi pozostałą częścią świeżego tymianku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3152,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
788,2 kcal
Tłuszcz
49,7 g
Węglowodany
32,9 g
Błonnik
52,9 g
Białko
52,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Focaccia bezglutenowa
Jedna z najpopularniejszych przekąsek inspirowanych kuchnią Włoch w wersji bez glutenu! Sięgnij po przepis Kingi i przygotuj ekspresową focaccię dla niezapowiedzianych gości!

Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kalmary w sosie pomidorowym
Z owoców morza możesz przygotować łatwy i szybki obiad! Spróbuj kalmarów z makaronem w pomidorowym sosie!

Zupa rybna kokosowo-pomidorowa
Kokos z rybą idą w parze, więc dlaczego nie wykorzystać tego połączenia w zupie? Koniecznie musisz spróbować!

Chrupiące ciepłe lody
Chrupiące ciepłe lody? To brzmi jak przepis na pyszny deser niezależnie od pory roku! Zobacz, jak w prosty i smakowity sposób wykorzystać płatki śniadaniowe.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
Szukasz pomysłu na obiad? Poznaj przepis na zapiekankę z amarantusem, tuńczykiem i pomidorami!

Szarlotka z budyniem
Jeśli lubisz klasyczne ciasta z jabłkami, szarlotka z budyniem będzie prawdziwym odkryciem! Delikatne kruche ciasto w połączeniu z aromatycznymi jabłkami i aksamitnym budyniem tworzy deser, który zachwyca już od pierwszego kęsa. Zrób tę wyjątkową szarlotkę wraz z nami!

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Niegdyś były bardzo popularne. Warto przypomnieć sobie ich smak, bo to wspaniałe słodkie danie dla dużych i małych.