zywieniesportowcow.pl

Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjna zapiekanka warzywna w greckim stylu – briam. Pełna warzyw, ziół i smaku; zwykle jest podawana z serem feta, świeżym i chrupiącym chlebem oraz oliwkami.

Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim

Tradycyjna zapiekanka warzywna w greckim stylu – briam. Pełna warzyw, ziół i smaku; zwykle jest podawana z serem feta, świeżym i chrupiącym chlebem oraz oliwkami.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
oliwa z oliwek - 90 ml
pieprz czarny - 0,33 łyżeczki
pomidor czerwony - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 400 g
ser feta - 50 g
sól - 0,33 łyżeczki
oregano suszone - 1 łyżeczka
rozmaryn suszony - 0,25 łyżeczki
tymianek suszony - 0,25 łyżeczki
woda - 80 ml
ziemniak - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Wszystkie warzywa kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, dodajemy sól, zioła i pokrojony w plasterki czosnek.
2.UKŁADAMY SKŁADNIKI:
Pomidory z puszki mieszamy z 1/3 szklanki wody. Tak przygotowany sos wykładamy na dno naczynia żaroodpornego i przykrywamy warzywami. Całość oprószamy serem feta i przykrywamy folią aluminiową.
3.PIECZEMY BRIAM:
Danie pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10-20 minut, aż sos się zredukuje, a warzywa nabiorą złotobrązowego koloru.
Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Ziemniaki obieramy i myjemy. Wszystkie warzywa kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, dodajemy sól, zioła i pokrojony w plasterki czosnek.

2

UKŁADAMY SKŁADNIKI

Pomidory z puszki mieszamy z 1/3 szklanki wody. Tak przygotowany sos wykładamy na dno naczynia żaroodpornego i przykrywamy warzywami. Całość oprószamy serem feta i przykrywamy folią aluminiową.

3

PIECZEMY BRIAM

Danie pieczemy przez ok. 30 minut (do momentu, aż ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10-20 minut, aż sos się zredukuje, a warzywa nabiorą złotobrązowego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1130,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

141,3 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

13,8 g

🥬

Błonnik

3,5 g

💪

Białko

3,5 g

Podobne przepisy

Briam – zapiekanka warzywna w stylu greckim - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl