zywieniesportowcow.pl

Pierogi ze szpinakiem i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!

Pierogi ze szpinakiem i krewetkami

Połącz polską i grecką kuchnię! Pierogi z krewetkami, szpinakiem i serem feta sprawdzą się nie tylko od święta!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
por - 1 szt.
ser feta - 100 g
krewetki tygrysie - 250 g
Szpinak Baby - 300 g
świeży koperek - 4 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
masło - 30 g
sól - 1 szczypta
woda - 100 ml
mąka pszenna - 320 g

Instrukcje przygotowania

1.MASŁO WKŁADAMY DO MISECZKI,:
zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy łyżką do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, tworzymy wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczone masło. Cały czas mieszając, dodajemy porcjami resztę gorącej wody. Wyrabiamy ciasto, podsypując je niewielką ilością mąki. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około 20 minut.
2.BIAŁĄ CZĘŚĆ PORA KROIMY:
w drobną kostkę, koperek siekamy. Oczyszczone krewetki kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni z rozgrzaną oliwą szklimy pora. Wrzucamy porwane na mniejsze kawałki liście szpinaku, mieszamy. Kiedy szpinak zmięknie, dodajemy krewetki i smażymy, aż zmienią kolor z szarego na różowy. Doprawiamy pieprzem, dodajemy pokruszony ser feta oraz koperek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż ser się rozpuści, a nadmiar płynu odparuje. Studzimy.
3.CIASTO DZIELIMY NA CZĘŚCI:
i porcjami rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wycinamy kółka o średnicy około 10-12 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na połowę i lepimy pierogi, dociskając brzegi widelcem. Do gotującej się wody wsypujemy odrobinę soli i kilka kropli oliwy. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i układamy na talerzu. Posiłek opcjonalnie dekorujemy koperkiem.
Pierogi ze szpinakiem i krewetkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MASŁO WKŁADAMY DO MISECZKI,

zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy łyżką do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, tworzymy wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczone masło. Cały czas mieszając, dodajemy porcjami resztę gorącej wody. Wyrabiamy ciasto, podsypując je niewielką ilością mąki. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około 20 minut.

2

BIAŁĄ CZĘŚĆ PORA KROIMY

w drobną kostkę, koperek siekamy. Oczyszczone krewetki kroimy na niewielkie kawałki. Na patelni z rozgrzaną oliwą szklimy pora. Wrzucamy porwane na mniejsze kawałki liście szpinaku, mieszamy. Kiedy szpinak zmięknie, dodajemy krewetki i smażymy, aż zmienią kolor z szarego na różowy. Doprawiamy pieprzem, dodajemy pokruszony ser feta oraz koperek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż ser się rozpuści, a nadmiar płynu odparuje. Studzimy.

3

CIASTO DZIELIMY NA CZĘŚCI

i porcjami rozwałkowujemy je cienko na blacie oprószonym mąką. Szklanką wycinamy kółka o średnicy około 10-12 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na połowę i lepimy pierogi, dociskając brzegi widelcem. Do gotującej się wody wsypujemy odrobinę soli i kilka kropli oliwy. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 3 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i układamy na talerzu. Posiłek opcjonalnie dekorujemy koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2196 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

549 kcal

🥑

Tłuszcz

18,6 g

🌾

Węglowodany

72,2 g

🥬

Błonnik

23,5 g

💪

Białko

23,5 g

Podobne przepisy

Pierogi ze szpinakiem i krewetkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl