zywieniesportowcow.pl

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami

Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

makaron lazania - 15 szt.
cebula - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
jajko - 2 szt.
ząbek czosnku - 5 szt.
mozzarella - 100 g
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 800 g
grana padano - 60 g
ser ricotta - 400 g
sól - 1 szczypta
Szpinak Baby - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Zieloną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i dość drobno kroimy. Cebulę szatkujemy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim paprykę i cebulę, aż nabiorą złotego koloru. Następnie na patelnię dodajemy czosnek i podgrzewamy, mieszając, aż zacznie pachnieć. Gotowe warzywa zdejmujemy z ognia i studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, a następnie dodajemy ser ricotta, drobno posiekany szpinak oraz połowę startego sera grana padano i połowę startej na grubych oczkach mozzarelli. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z podsmażonymi warzywami.
3.DOPRAWIAMY POMIDORY:
Pomidory razem z sosem przekładamy do miseczki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4.SKŁADAMY LASAGNE:
Połowę pomidorów wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzamy. Następnie na sosie układamy trzy płaty makaronu. Na makaron wykładamy ¼ farszu. Te dwie czynności powtarzamy, aż skończą nam się składniki – ostatnią warstwą powinny być płaty makaronu. Całość polewamy drugą połową sosu pomidorowego i posypujemy pozostałym grana padano i mozzarellą.
5.PIECZEMY LASAGNE:
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż ser na wierzchu się zarumieni.
Lasagne ze szpinakiem i pomidorami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Zieloną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i dość drobno kroimy. Cebulę szatkujemy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim paprykę i cebulę, aż nabiorą złotego koloru. Następnie na patelnię dodajemy czosnek i podgrzewamy, mieszając, aż zacznie pachnieć. Gotowe warzywa zdejmujemy z ognia i studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem, a następnie dodajemy ser ricotta, drobno posiekany szpinak oraz połowę startego sera grana padano i połowę startej na grubych oczkach mozzarelli. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z podsmażonymi warzywami.

3

DOPRAWIAMY POMIDORY

Pomidory razem z sosem przekładamy do miseczki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4

SKŁADAMY LASAGNE

Połowę pomidorów wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadzamy. Następnie na sosie układamy trzy płaty makaronu. Na makaron wykładamy ¼ farszu. Te dwie czynności powtarzamy, aż skończą nam się składniki – ostatnią warstwą powinny być płaty makaronu. Całość polewamy drugą połową sosu pomidorowego i posypujemy pozostałym grana padano i mozzarellą.

5

PIECZEMY LASAGNE

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż ser na wierzchu się zarumieni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2912,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

485,4 kcal

🥑

Tłuszcz

20,8 g

🌾

Węglowodany

50,1 g

🥬

Błonnik

26,3 g

💪

Białko

26,3 g

Podobne przepisy

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl