zywieniesportowcow.pl

Musaka z fasolą • przepis • składniki • przygotowanie

Musaka w wyjątkowej odsłonie, czyli z fasolą w sosie pomidorowym. Skuś się na ten przepis w greckim stylu i przygotuj nowe danie obiadowe dla całej rodziny!

Musaka z fasolą

Musaka w wyjątkowej odsłonie, czyli z fasolą w sosie pomidorowym. Skuś się na ten przepis w greckim stylu i przygotuj nowe danie obiadowe dla całej rodziny!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ziemniak - 600 g
bakłażan - 1 szt.
parmezan - 100 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
olej - 3 łyżki
biała fasola w sosie pomidorowym - 280 g
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 2 łyżki
woda - 250 ml
pomidor bawole serce - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Bakłażana także kroimy w cienkie plastry. Wszystkie plastry układamy obok siebie na blacie, nacieramy solą i zostawiamy na kilka minut. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2.PODSMAŻAMY BAKŁAŻANA:
Plastry bakłażana osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nich bakłażana z obu stron na złoty kolor. Gotowego bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciekł z tłuszczu.
3.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK Z FASOLĄ:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę i czosnek, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy fasolę i krótko podgrzewamy.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY:
Masło roztapiamy w rondelku i podsmażamy na nim mąkę. Następnie powoli wlewamy wodę i doprowadzamy sos do wrzenia, ciągle mieszając. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.PIECZEMY MUSAKĘ:
Pomidora kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy bakłażana, pomidora, ziemniaków, fasoli i sosu beszamelowego. Całość oprószamy parmezanem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Musaka z fasolą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Bakłażana także kroimy w cienkie plastry. Wszystkie plastry układamy obok siebie na blacie, nacieramy solą i zostawiamy na kilka minut. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

2

PODSMAŻAMY BAKŁAŻANA

Plastry bakłażana osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nich bakłażana z obu stron na złoty kolor. Gotowego bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciekł z tłuszczu.

3

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK Z FASOLĄ

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę i czosnek, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy fasolę i krótko podgrzewamy.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY

Masło roztapiamy w rondelku i podsmażamy na nim mąkę. Następnie powoli wlewamy wodę i doprowadzamy sos do wrzenia, ciągle mieszając. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

PIECZEMY MUSAKĘ

Pomidora kroimy w plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy bakłażana, pomidora, ziemniaków, fasoli i sosu beszamelowego. Całość oprószamy parmezanem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1730 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

432,5 kcal

🥑

Tłuszcz

18,5 g

🌾

Węglowodany

46,4 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

16,6 g

Podobne przepisy

Musaka z fasolą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl