Pieczony kurczak chermoula z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.

Czas przygotowania
170 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ
do zestu lub zwykłą tarkę o drobnych oczkach kawałek folii spożywczej naczynie żaroodporne mały wyparzony słoik (ok. 250 ML) 3: wykałaczki Rozgrzej piekarnik do: 180°C (góra i dół) Przygotowanie Posiekany pęczek pietruszki i kolendry ucieramy w moździerzu.
DO ZIÓŁ DODAJEMY
posiekane ząbki czosnku, kminek, kurkumę, słodką paprykę, pieprzu cayenne, zest i sok z cytryny.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE UCIERAMY,
dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek i dalej ucieramy. PRZYPRAWIAMY MIELONYM PIEPRZEM: i solą. CAŁOŚĆ PONOWNIE: mieszamy. KURCZAKA MYJEMY I: osuszamy.
ODCINAMY SKRZYDEŁKA.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ MARYNATY
wlewamy na dno miski, do miski wkładamy kurczaka i polewamy go marynatą (niewielką ilość marynaty umieszczamy również w środku kurczaka). KURCZAKA DOKŁADNIE NACIERAMY: marynatą.
MISKĘ Z ZAMARYNOWANYM
kurczakiem owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej marynować kurczaka 24 godziny).
MARCHEWKI KROIMY POD
skosem na większe kawałki, nieobrane ziemniaki kroimy w ćwiartki lub ósemki, obrany seler w trójkąty, a czosnek w talarki.
CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego.
DO WARZYW DODAJEMY
otartą skórkę z cytryny, całość polewamy sokiem z cytryny.
NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANE
igły rozmarynu oraz kilka posiekanych gałązek tymianku.
WARZYWA DOPRAWIAMY OSTRĄ
lub słodką papryką, mielonym pieprzem, solą, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek.
CAŁOŚĆ MIESZAMY, TAK
aby wszystkie warzywa były obtoczone w oliwie i przyprawach.
PIWO PRZELEWAMY DO
garnka, podgrzewamy.
NA ŚRODKU NACZYNIA
żaroodpornego z warzywami robimy miejsce, w którym ustawiamy słoik.
DO SŁOIKA NALEWAMY
gorące piwo.
ZAMARYNOWANEGO KURCZAKA SPINAMY
wykałaczkami tak, żeby kurczak nie stracił kształtu.
KURCZAKA NADZIEWAMY NA
słoik z gorącym piwem.
TAK PRZYGOTOWANEGO KURCZAKA
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra-dół) na najniższą kratkę i pieczemy 40-45 minut.
PODCZAS PIECZENIA KURCZAKA
smarujemy co jakiś czas marynatą (która pozostała w misce po marynowaniu kurczaka).
JAK PODAWAĆ Z
upieczonego kurczaka wyciągamy wykałaczki.
NA TALERZU UKŁADAMY
upieczone warzywa.
KURCZAKA ZDEJMUJEMY ZE
słoika i układamy na warzywach.
KURCZAKA POLEWAMY SOSEM
z naczynia żaroodpornego, dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4701,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1175,3 kcal
Tłuszcz
78,8 g
Węglowodany
43,0 g
Błonnik
69,5 g
Białko
69,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym to klasyczna i niezwykle smaczna przekąska, która doskonale wpisuje się w świąteczny stół. Ich wyrazisty smak, łączący ostrość musztardy z delikatnością śledzia, sprawia, że są chętnie wybierane jako jedno z wigilijnych dań. Przygotowanie tego przysmaku jest szybkie i proste. Sprawdź nasz przepis!

Indyk w sosie czekoladowym
Nietypowy przepis Okrasy na indyka w sosie czekoladowym – koniecznie przygotuj to danie!

Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!

Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!