zywieniesportowcow.pl

Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie

Zaproś swoich przyjaciół na wieczór japoński z pysznym nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami!

Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami

Zaproś swoich przyjaciół na wieczór japoński z pysznym nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 28
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 1 łyżka
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 łyżka
łosoś wędzony - 100 g
ocet ryżowy - 3 łyżki
ryż do sushi - 250 g
wasabi - 4 łyżeczki
liście alg morskich - 0,25 szt.
imbir marynowany różowy - 1 łyżeczka
krewetki koktajlowe - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY RYŻ NA SUSHI:
Ryż na sushi płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowna. Odstawiamy na 1 godzinę do spęcznienia. Następnie zagotowujemy z ok. 500 ml wody, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 15 minut na małym ogniu, aż spęcznieje (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę gorącej wody, aby się nie przypalił). Garnek przykrywamy ręcznikiem kuchennym, ryż odstawiamy na 15 minut.
2.RYŻ DOPRAWIAMY ZALEWĄ OCTOWĄ:
Mieszamy ocet, cukier i 1 płaską łyżkę soli. Ryż przekładamy do płaskiej, dużej miski, rozprowadzamy na nim mieszaninę octu i ostrożnie mieszamy płaską łopatką, chłodząc ryż przez cały czas wentylatorem lub suszarką (zimnym powietrzem).
3.ROBIMY SUSHI Z ŁOSOSIEM I KREWETKAMI:
Łososia kroimy w prostokąty. Krewetki myjemy i osuszamy. Nori kroimy w małe paski.
Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 28

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY RYŻ NA SUSHI

Ryż na sushi płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowna. Odstawiamy na 1 godzinę do spęcznienia. Następnie zagotowujemy z ok. 500 ml wody, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 15 minut na małym ogniu, aż spęcznieje (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę gorącej wody, aby się nie przypalił). Garnek przykrywamy ręcznikiem kuchennym, ryż odstawiamy na 15 minut.

2

RYŻ DOPRAWIAMY ZALEWĄ OCTOWĄ

Mieszamy ocet, cukier i 1 płaską łyżkę soli. Ryż przekładamy do płaskiej, dużej miski, rozprowadzamy na nim mieszaninę octu i ostrożnie mieszamy płaską łopatką, chłodząc ryż przez cały czas wentylatorem lub suszarką (zimnym powietrzem).

3

ROBIMY SUSHI Z ŁOSOSIEM I KREWETKAMI

Łososia kroimy w prostokąty. Krewetki myjemy i osuszamy. Nori kroimy w małe paski.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1197,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

299,3 kcal

🥑

Tłuszcz

3,2 g

🌾

Węglowodany

54,6 g

🥬

Błonnik

13,3 g

💪

Białko

13,3 g

Podobne przepisy

Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl