zywieniesportowcow.pl

Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka • przepis • składniki • przygotowanie

Dodaj do prezentów jadalne zawieszki! Zobacz, jak w prosty sposób zamienić kruche maślane ciasteczka w świąteczną ozdobę. Spróbuj i spraw bliskim smaczną niespodziankę, która z pewnością ich zaskoczy.

Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka

Dodaj do prezentów jadalne zawieszki! Zobacz, jak w prosty sposób zamienić kruche maślane ciasteczka w świąteczną ozdobę. Spróbuj i spraw bliskim smaczną niespodziankę, która z pewnością ich zaskoczy.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 115 g
mąka pszenna - 2 szkl
kakao - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
cukier drobny - 0,75 szkl
jajko - 1 szt.
czekolada biała - 100 g
posypka kolorowa - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do misy.
2.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM:
W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem przez 7-8 minut, do momentu, gdy będzie jasne i puszyste.
3.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI:
Dodajemy jajko oraz ekstrakt waniliowy i ponownie wszystko miksujemy. Kiedy mokre składniki się połączą, dodajemy do nich suche składniki i całość miksujemy, aż powstanie jednolita, zwarta kula ciasta.
4.CHŁODZIMY CIASTO:
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
5.WYCINAMY CIASTECZKA:
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm i wykrawamy kształty – bombki lub zawieszki. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 10 minut.
6.DEKORUJEMY CIASTECZKA:
Wystudzone ciasteczka dowolnie dekorujemy za pomocą rozpuszczonej białej czekolady i kolorowych posypek.
Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do misy.

2

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem przez 7-8 minut, do momentu, gdy będzie jasne i puszyste.

3

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Dodajemy jajko oraz ekstrakt waniliowy i ponownie wszystko miksujemy. Kiedy mokre składniki się połączą, dodajemy do nich suche składniki i całość miksujemy, aż powstanie jednolita, zwarta kula ciasta.

4

CHŁODZIMY CIASTO

Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

5

WYCINAMY CIASTECZKA

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na grubość około 1 cm i wykrawamy kształty – bombki lub zawieszki. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez 10 minut.

6

DEKORUJEMY CIASTECZKA

Wystudzone ciasteczka dowolnie dekorujemy za pomocą rozpuszczonej białej czekolady i kolorowych posypek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4242,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

424,3 kcal

🥑

Tłuszcz

15,4 g

🌾

Węglowodany

65,1 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy

Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl