zywieniesportowcow.pl

Ciasto tulipan • przepis • składniki • przygotowanie

Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!

Ciasto tulipan

Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 220 g
jajko - 7 szt.
kakao - 1 łyżka
kisiel brzoskwiniowy - 77 g
mąka pszenna - 1,5 szkl
olej rzepakowy - 200 ml
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
mak - 70 g
wanilia - 3 g
serek homogenizowany o smaku brzoskwiniowym - 600 g
śmietana 30% - 500 ml
woda - 50 ml
żelatyna - 25 g
brzoskwinia w syropie - 2 szt.
czekoladowe gwiazdki - 30 g
beza - 50 g
perełki cukrowe - 30 g
srebrny pyłek w sprayu - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM:
Białka ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od małych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy nasionka z laski wanilii, zwiększamy obroty robota i ubijamy całość na sztywną, perłową pianę.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo dodajemy do piany z białek, za każdym razem mieszając masę za pomocą rózgi kuchennej. Naprzemiennie z mąką do białek dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
3.SKŁADAMY WARSTWY CIASTA:
Bazę ciasta przekładamy do 4 osobnych misek, dzieląc ją na 4 równe części. Do pierwszej miski dodajemy 1½ łyżki mąki i 2 żółtka. Dokładnie mieszamy. Zawartość pierwszej miski nakładamy nieregularnymi porcjami do formy wysmarowanej olejem i oprószonej mąką.
4.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, nakłuwając je za pomocą drewnianej wykałaczki: jeśli wykałaczka będzie sucha, możemy wyjąć ciasto z piekarnika. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce. Ubitą śmietankę łączymy w misce z serkiem homogenizowanym. Całość delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, by nie stracić puszystości śmietanki.
6.SKŁADAMY I SCHŁADZAMY CIASTO:
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy. Wierzch wyrównujemy, ścinając go nożem. Ciasto przekrawamy na pół tak, by jego górę oddzielić od spodu.
7.DEKORUJEMY CIASTO:
Drugą połowę kremu przekładamy do osobnego worka z prostą tylką (końcówką). Worek zamykamy. Krem szprycujemy na wierzch schłodzonego ciasta, formując z niego dekoracyjne jopki (stożki).
Ciasto tulipan

Czas przygotowania

110 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM

Białka ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od małych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy nasionka z laski wanilii, zwiększamy obroty robota i ubijamy całość na sztywną, perłową pianę.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo dodajemy do piany z białek, za każdym razem mieszając masę za pomocą rózgi kuchennej. Naprzemiennie z mąką do białek dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

3

SKŁADAMY WARSTWY CIASTA

Bazę ciasta przekładamy do 4 osobnych misek, dzieląc ją na 4 równe części. Do pierwszej miski dodajemy 1½ łyżki mąki i 2 żółtka. Dokładnie mieszamy. Zawartość pierwszej miski nakładamy nieregularnymi porcjami do formy wysmarowanej olejem i oprószonej mąką.

4

PIECZEMY CIASTO

Ciasto pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, nakłuwając je za pomocą drewnianej wykałaczki: jeśli wykałaczka będzie sucha, możemy wyjąć ciasto z piekarnika. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce. Ubitą śmietankę łączymy w misce z serkiem homogenizowanym. Całość delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, by nie stracić puszystości śmietanki.

6

SKŁADAMY I SCHŁADZAMY CIASTO

Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy. Wierzch wyrównujemy, ścinając go nożem. Ciasto przekrawamy na pół tak, by jego górę oddzielić od spodu.

7

DEKORUJEMY CIASTO

Drugą połowę kremu przekładamy do osobnego worka z prostą tylką (końcówką). Worek zamykamy. Krem szprycujemy na wierzch schłodzonego ciasta, formując z niego dekoracyjne jopki (stożki).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6664,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

555,4 kcal

🥑

Tłuszcz

30,6 g

🌾

Węglowodany

60,0 g

🥬

Błonnik

13,5 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy

Ciasto tulipan - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl