Ciasto tulipan • przepis • składniki • przygotowanie
Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM
Białka ubijamy w naczyniu robota, zaczynając od małych obrotów. Stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy nasionka z laski wanilii, zwiększamy obroty robota i ubijamy całość na sztywną, perłową pianę.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo dodajemy do piany z białek, za każdym razem mieszając masę za pomocą rózgi kuchennej. Naprzemiennie z mąką do białek dodajemy olej. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
SKŁADAMY WARSTWY CIASTA
Bazę ciasta przekładamy do 4 osobnych misek, dzieląc ją na 4 równe części. Do pierwszej miski dodajemy 1½ łyżki mąki i 2 żółtka. Dokładnie mieszamy. Zawartość pierwszej miski nakładamy nieregularnymi porcjami do formy wysmarowanej olejem i oprószonej mąką.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe, nakłuwając je za pomocą drewnianej wykałaczki: jeśli wykałaczka będzie sucha, możemy wyjąć ciasto z piekarnika. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofalówce. Ubitą śmietankę łączymy w misce z serkiem homogenizowanym. Całość delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, by nie stracić puszystości śmietanki.
SKŁADAMY I SCHŁADZAMY CIASTO
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy. Wierzch wyrównujemy, ścinając go nożem. Ciasto przekrawamy na pół tak, by jego górę oddzielić od spodu.
DEKORUJEMY CIASTO
Drugą połowę kremu przekładamy do osobnego worka z prostą tylką (końcówką). Worek zamykamy. Krem szprycujemy na wierzch schłodzonego ciasta, formując z niego dekoracyjne jopki (stożki).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6664,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
555,4 kcal
Tłuszcz
30,6 g
Węglowodany
60,0 g
Błonnik
13,5 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marcepanowe kartofelki
Domowe słodycze, które skradną niejedno serce! Pyszne marcepanowe kartofelki z dodatkiem likieru pomarańczowego to wyjątkowa przekąska na każdą okazję.

Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z miodowo-cytrynowym sosem.

Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w ziołach z pieczonymi słodkimi warzywami
Pachnący ziołami, chrupiący pieczony kurczak w towarzystwie kolorowych warzyw - oto recepta Borysa na udany obiad!

Ciasto cynamonowe z gruszkami
Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.

Miodownik z kremem z kaszy manny
Paweł Małecki zdradza swój przepis na doskonały miodownik! Z karmelizowanymi orzechami i kremem z kaszy manny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krwawe muffinki
Paweł Małecki pokaże Wam swoje cukiernicze triki, dzięki którym będziecie mogli przygotować mrożące krew w żyłach i jednocześnie pyszne muffiny!

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Cassolette z łososiem i ziemniakami
Oto łatwy przepis na tradycyjne francuskie danie z łososiem w roli głównej – równie prosty, co pyszny…