zywieniesportowcow.pl

Pieczone pierogi z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie

Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Pieczone pierogi z kurkami

Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

natka pietruszki - 20 g
tymianek świeży - 10 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kurki - 60 g
mleko - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
masło - 150 g
śmietana 18% - 2 łyżki
mąka pszenna typ 550 - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Mąkę łączymy na desce z twardym, mocno schłodzonym masłem pokrojonym w kostkę. Siekamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i śmietanę. Mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Drobno posiekany czosnek blanszujemy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy kurki pokrojone na duże kawałki i drobno posiekany tymianek. Smażymy do odparowania wody, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
3.LEPIMY PIEROGI:
Schłodzone ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, uzyskując placek o grubość ok. 1 cm. Wykrawamy z niego kółka o średnicy 10 cm.
4.PIECZEMY I PODAJEMY PIEROGI:
Pierogi przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Pieczone pierogi z kurkami

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Mąkę łączymy na desce z twardym, mocno schłodzonym masłem pokrojonym w kostkę. Siekamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i śmietanę. Mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Drobno posiekany czosnek blanszujemy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy kurki pokrojone na duże kawałki i drobno posiekany tymianek. Smażymy do odparowania wody, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.

3

LEPIMY PIEROGI

Schłodzone ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, uzyskując placek o grubość ok. 1 cm. Wykrawamy z niego kółka o średnicy 10 cm.

4

PIECZEMY I PODAJEMY PIEROGI

Pierogi przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2692 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

673 kcal

🥑

Tłuszcz

39,8 g

🌾

Węglowodany

63,2 g

🥬

Błonnik

13,5 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy

Pieczone pierogi z kurkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl