zywieniesportowcow.pl

Kurczak tandoori • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.

Kurczak tandoori

Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 600 g
goździki mielone - 0,25 łyżeczki
imbir świeży - 10 g
jogurt naturalny - 300 g
kumin - 0,5 łyżeczki
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
kolendra mielona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
kurczak pałki z kurczaka - 600 g
limonka - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kardamon, mielony - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Cebulę, imbir i czosnek obieramy i siekamy. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i również siekamy. Mielone przyprawy mieszamy z 1 łyżeczką soli, odrobiną pieprzu i jogurtem. Dodajemy cebulę, czosnek i chili, mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki.
2.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Udka kurczaka i filety z piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Udka obieramy ze skóry i kilka razy lekko nacinamy. Filety kroimy w poprzek na pół i również lekko nacinamy. Obtaczamy w marynacie i wstawiamy co najmniej na 4 godziny lub na noc do lodówki.
3.PIECZEMY MIĘSO:
Udka kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy na nich trochę marynaty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez 20 minut. Udka obracamy, kawałki piersi kurczaka układamy z nimi na blasze i rozkładamy pozostałą marynatę. Pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 20–25 min w gorącym piekarniku. Podajemy z chlebkiem naan.
Kurczak tandoori

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Cebulę, imbir i czosnek obieramy i siekamy. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i również siekamy. Mielone przyprawy mieszamy z 1 łyżeczką soli, odrobiną pieprzu i jogurtem. Dodajemy cebulę, czosnek i chili, mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki.

2

MARYNUJEMY KURCZAKA

Udka kurczaka i filety z piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Udka obieramy ze skóry i kilka razy lekko nacinamy. Filety kroimy w poprzek na pół i również lekko nacinamy. Obtaczamy w marynacie i wstawiamy co najmniej na 4 godziny lub na noc do lodówki.

3

PIECZEMY MIĘSO

Udka kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładamy na nich trochę marynaty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190°C przez 20 minut. Udka obracamy, kawałki piersi kurczaka układamy z nimi na blasze i rozkładamy pozostałą marynatę. Pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 20–25 min w gorącym piekarniku. Podajemy z chlebkiem naan.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2355,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

392,6 kcal

🥑

Tłuszcz

11,4 g

🌾

Węglowodany

7,4 g

🥬

Błonnik

44,7 g

💪

Białko

44,7 g

Podobne przepisy

Kurczak tandoori - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl