Przepis na risotto z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie
Risotto to jedno z bardziej reprezentatywnych dań kuchni włoskiej, które ma fanów na całym świecie. Kremowa konsystencja i możliwość tworzenia nowych kompozycji smakowych czyni je wyjątkowym. Jednym z wariantów tego dania jest risotto z mięsem mielonym. Jak przygotować pyszne risotto z soczystym mięsem i innymi, pysznymi dodatkami? Poznaj przepis, który zawsze wychodzi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno pokrój. Obierz także marchewkę i pokrój ją w drobną kostkę. Cukinię umyj i pokrój w półksiężyce.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelnię wlej oliwę (ok. 20 ml), a następnie wrzuć czosnek oraz cebulę. Całość podsmażaj przez 3-4 minuty, a następnie dodaj marchewkę i cukinię. Przypraw solą i pieprzem. Pozwól warzywom smażyć się tak długo, aż osiągną złocisty kolor i przełóż je do miseczki. Patelnię umyj i osusz.
SMAŻYMY MIĘSO
Ponownie połóż patelnię na kuchence i wlej na nią oliwę (ok. 30 ml). Gdy zacznie skwierczeć, dodaj mięso i chwilę je podsmażaj. Poczekaj aż puści wodę, a następnie dodaj sól, pieprz oraz 1 g papryki wędzonej. Zarumienione mięso ściągnij z kuchenki i odstaw na bok.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ POD RISOTTO
W suchym rondelku podpraż ryż przez minutę, a następnie dodaj pozostałą oliwę. Gdy ryż zacznie robić się szklisty, to czas, aby dodać do niego warzywa z miseczki. Smaż całość przez 2-3 minuty, a następnie dodaj wino i poczekaj, aż prawie całe się zredukuje. W drugim naczyniu podgrzej bulion do momentu wrzenia.
DODAJEMY MIĘSO I PODLEWAMY BULIONEM
Do wszystkich składników w rondelku dodaj mięso, a następnie zacznij podlewać całość bulionem. Nabierz po chochelce, dolej, a potem dokładnie wymieszaj. Czynność tę powtarzaj, aż dodasz cały bulion. Pamiętaj o tym, aby cały czas mieszać składniki, by się nie przypaliły.
WYKAŃCZAMY RISOTTO
Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do risotto, a potem wymieszaj. Pod sam koniec gotowania dodaj masło oraz parmezan. Całość mieszaj, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Tak przygotowane risotto przełóż do głębokich talerzy i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2685 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537 kcal
Tłuszcz
37,8 g
Węglowodany
35,1 g
Błonnik
2,2 g
Białko
42,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Pyszne ciasto, które jest kwintesencją lata, teraz w wersji bez pieczenia! Delikatny spód z herbatników, puszysty krem z serka mascarpone i warstwa malinowej galaretki pełnej owoców. Zobacz, jak prosto zrobić to ciasto.

Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem
Pinsa idealna na kolację lub przekąskę, czyli zawijana. Z wyrazistym parmezanem i cebulą oraz delikatną mortadelą, w prawdziwie włoskim stylu. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!

Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.

Śmietanowiec z galaretką
Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.

Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
Kolorowy pieprz podkreśli smak i wygląd domowej wędliny z boczku, którą przygotujesz z najlepszego mięsa we własnej kuchni!