zywieniesportowcow.pl

Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli • przepis • składniki • przygotowanie

Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.

Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli

Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
cukier - 2 łyżeczki
fasola czerwona z puszki - 400 g
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
oregano suszone - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 800 g
ząbek czosnku - 2 szt.
pieprz cayenne - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ziemniak - 4 szt.
ser cheddar - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Odcedzamy, nakłuwamy kilka razy widelcem dookoła i smarujemy oliwą. Doprawiamy solą i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 35-40 minut, aż będą miękkie.
2.PRZYGOTOWUJEMY CHILLI:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sosem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne, oregano i cukrem. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając, aż zgęstnieje. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do sosu na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawiamy do smaku. Ser cheddar ścieramy na tarce.
3.FASZERUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki rozcinamy wzdłuż, lekko otwieramy i za pomocą łyżki wyjmujemy z wewnątrz trochę miąższu. Dodajemy do chilli, mieszamy, a następnie faszerujemy ziemniaki. Podajemy posypane cheddarem.
Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy w osolonej wodzie przez ok. 25 minut. Odcedzamy, nakłuwamy kilka razy widelcem dookoła i smarujemy oliwą. Doprawiamy solą i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 35-40 minut, aż będą miękkie.

2

PRZYGOTOWUJEMY CHILLI

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sosem i przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne, oregano i cukrem. Gotujemy przez 10-15 minut, mieszając, aż zgęstnieje. Fasolę odcedzamy, płuczemy i odsączamy. Dodajemy do sosu na 5 minut przed końcem gotowania. Doprawiamy do smaku. Ser cheddar ścieramy na tarce.

3

FASZERUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki rozcinamy wzdłuż, lekko otwieramy i za pomocą łyżki wyjmujemy z wewnątrz trochę miąższu. Dodajemy do chilli, mieszamy, a następnie faszerujemy ziemniaki. Podajemy posypane cheddarem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1396 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

349 kcal

🥑

Tłuszcz

10,9 g

🌾

Węglowodany

49,5 g

🥬

Błonnik

16,5 g

💪

Białko

16,5 g

Podobne przepisy

Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl