zywieniesportowcow.pl

Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką • przepis • składniki • przygotowanie

Włoski makaron i polska kiełbasa wzbogacone smakiem pieczonej papryki. Prosta i sycąca potrawa dla każdego!

Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką

Włoski makaron i polska kiełbasa wzbogacone smakiem pieczonej papryki. Prosta i sycąca potrawa dla każdego!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
kiełbasa biała - 2 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
makaron penne - 300 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
grana padano - 50 g
śmietana 30% - 500 ml
sól - 1 szczypta
pieprz cayenne - 1 szczypta
brokuł - 1 szt.
bazylia świeża - 12 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ DURSZLAK OBIERACZKĘ:
do warzyw Makaron Makaron penne gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu.
2.ODCEDZONY MAKARON POLEWAMY:
niewielką ilością oliwy z oliwek.
3.PAPRYKA PAPRYKI SMARUJEMY:
oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg).
4.PO UPIECZENIU PAPRYKI:
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
5.NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY Z:
nich skórę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski o szerokości 1 cm.
6.KIEŁBASA KIEŁBASY KROIMY:
w plastry o szerokości 1-1,5 cm.
7.NA PATELNI Z:
dodatkiem oliwy smażymy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plastry na małym ogniu.
8.DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
pieprzu.
9.CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO:
czystej miski.
10.NA TEJ SAMEJ:
patelni z odrobiną oliwy smażymy plasterki białej kiełbasy do uzyskania złotego koloru.
11.DODAJEMY WCZEŚNIEJ PODSMAŻONĄ:
cebulę, czosnek oraz upieczoną paprykę (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
12.NASTĘPNIE ZALEWAMY WSZYSTKIE:
składniki śmietanką i gotujemy na wolnym ogniu 3-5 minut.
13.DO SOSU DODAJEMY:
posiekaną bazylię (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), część różyczek zblanszowanego brokułu (resztę pozostawiamy do dekoracji).
14.DOPRAWIAMY PIEPRZEM, SOLĄ,:
szczyptą pieprzu cayenne – całość mieszamy.
15.DO SOSU DODAJEMY:
makaron, mieszamy i chwilę gotujemy.
16.JAK PODAWAĆ MAKARON:
z sosem wykładamy na talerz, dekorujemy różyczkami brokułu, paskami pieczonej papryki, pokrojoną bazylią oraz startym serem grana padano.
17.DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM:
pieprzem.
Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ DURSZLAK OBIERACZKĘ

do warzyw Makaron Makaron penne gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu.

2

ODCEDZONY MAKARON POLEWAMY

niewielką ilością oliwy z oliwek.

3

PAPRYKA PAPRYKI SMARUJEMY

oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg).

4

PO UPIECZENIU PAPRYKI

przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.

5

NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY Z

nich skórę, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski o szerokości 1 cm.

6

KIEŁBASA KIEŁBASY KROIMY

w plastry o szerokości 1-1,5 cm.

7

NA PATELNI Z

dodatkiem oliwy smażymy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plastry na małym ogniu.

8

DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

pieprzu.

9

CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO

czystej miski.

10

NA TEJ SAMEJ

patelni z odrobiną oliwy smażymy plasterki białej kiełbasy do uzyskania złotego koloru.

11

DODAJEMY WCZEŚNIEJ PODSMAŻONĄ

cebulę, czosnek oraz upieczoną paprykę (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).

12

NASTĘPNIE ZALEWAMY WSZYSTKIE

składniki śmietanką i gotujemy na wolnym ogniu 3-5 minut.

13

DO SOSU DODAJEMY

posiekaną bazylię (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), część różyczek zblanszowanego brokułu (resztę pozostawiamy do dekoracji).

14

DOPRAWIAMY PIEPRZEM, SOLĄ,

szczyptą pieprzu cayenne – całość mieszamy.

15

DO SOSU DODAJEMY

makaron, mieszamy i chwilę gotujemy.

16

JAK PODAWAĆ MAKARON

z sosem wykładamy na talerz, dekorujemy różyczkami brokułu, paskami pieczonej papryki, pokrojoną bazylią oraz startym serem grana padano.

17

DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM

pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3059,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

764,8 kcal

🥑

Tłuszcz

41,1 g

🌾

Węglowodany

77,5 g

🥬

Błonnik

24,4 g

💪

Białko

24,4 g

Podobne przepisy

Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl