zywieniesportowcow.pl

Spaghetti al limone • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszne danie, które smakuje jak pełnia lata, czyli spaghetti al limone z twistem Karola. To pomysł na aromatyczny makaron idealny na romantyczną kolację.

Spaghetti al limone

Przepyszne danie, które smakuje jak pełnia lata, czyli spaghetti al limone z twistem Karola. To pomysł na aromatyczny makaron idealny na romantyczną kolację.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

makaron spaghetti - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
oliwa z oliwek - 5 łyżek
pasta chili - 1,5 g
masło - 50 g
grana padano - 30 g
sól -
pieprz czarny -
mięta świeża -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aby nadal był dość twardy. Pozostawiamy część wody z gotowania.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy i ocieramy z niej skórkę.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Oliwę wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy na nią plasterki czosnku, pastę chili i masło. Składniki doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodając skórkę otartą z cytryny i odrobinę soku do smaku.
4.PRZYGOTOWUJEMY DANIE:
Kiedy składniki zaczną pachnieć, na patelnię przekładamy makaron i ok. 2-3 chochle wody po jego gotowaniu. Całość podgrzewamy, aż powstanie delikatny sos. Na koniec na patelnię, na tarce o drobnych oczkach, ścieramy ser i dokładnie mieszamy, aby sos stał się kremowy. Gotowy makaron doprawiamy według uznania skórką z cytryny oraz porwanymi na mniejsze kawałki listkami mięty i dokładnie mieszamy.
5.PODAJEMY DANIE:
Makaron podajemy od razu, oprószony grana padano i dodatkowymi listkami mięty do smaku.
Spaghetti al limone

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie przez ok. 6 minut, aby nadal był dość twardy. Pozostawiamy część wody z gotowania.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy i ocieramy z niej skórkę.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Oliwę wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy na nią plasterki czosnku, pastę chili i masło. Składniki doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu, dodając skórkę otartą z cytryny i odrobinę soku do smaku.

4

PRZYGOTOWUJEMY DANIE

Kiedy składniki zaczną pachnieć, na patelnię przekładamy makaron i ok. 2-3 chochle wody po jego gotowaniu. Całość podgrzewamy, aż powstanie delikatny sos. Na koniec na patelnię, na tarce o drobnych oczkach, ścieramy ser i dokładnie mieszamy, aby sos stał się kremowy. Gotowy makaron doprawiamy według uznania skórką z cytryny oraz porwanymi na mniejsze kawałki listkami mięty i dokładnie mieszamy.

5

PODAJEMY DANIE

Makaron podajemy od razu, oprószony grana padano i dodatkowymi listkami mięty do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1535,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

767,8 kcal

🥑

Tłuszcz

42,1 g

🌾

Węglowodany

80,6 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

18,7 g

Podobne przepisy

Spaghetti al limone - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl