zywieniesportowcow.pl

PASTA Z PIECZONEGO DORSZA • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj niezawodny przepis Karola Okrasy na pyszną pastę kanapkową z pieczonym dorszem!

PASTA Z PIECZONEGO DORSZA

Poznaj niezawodny przepis Karola Okrasy na pyszną pastę kanapkową z pieczonym dorszem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dorsz filet - 150 g
marchew - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
szczypiorek - 0,5 pęczka
oliwki zielone - 5 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
półbagietka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DORSZA:
Dorsza umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie dorsza rozdrabniamy widelcem.
2.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Dodajemy ugotowaną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i 1 łyżkę drobno pokrojonych oliwek. Dolewamy sok z cytryny oraz oliwę z oliwek, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.PODAJEMY PASTĘ:
Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy pastę. Kilka oliwek kroimy w plasterki i dekorujemy nimi kanapki.
PASTA Z PIECZONEGO DORSZA

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DORSZA

Dorsza umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie dorsza rozdrabniamy widelcem.

2

MIESZAMY SKŁADNIKI

Dodajemy ugotowaną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i 1 łyżkę drobno pokrojonych oliwek. Dolewamy sok z cytryny oraz oliwę z oliwek, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3

PODAJEMY PASTĘ

Bagietkę kroimy na kromki, nakładamy pastę. Kilka oliwek kroimy w plasterki i dekorujemy nimi kanapki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

679,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

339,9 kcal

🥑

Tłuszcz

13,2 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

19,2 g

Podobne przepisy

PASTA Z PIECZONEGO DORSZA - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl