zywieniesportowcow.pl

Wigilijna zupa rybna • przepis • składniki • przygotowanie

Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!

Wigilijna zupa rybna

Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
liść laurowy - 5 szt.
marchew - 1 szt.
papryka mielona ostra - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
korzeń pietruszki - 1 szt.
por - 2 szt.
resztki ryb - 200 g
seler - 1 szt.
sól - 2 szczypty
grzyby suszone - 10 g
ziele angielskie - 8 szt.
woda - 2 l
łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
imbir mielony - 2 szczypty
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
świeży koperek - 25 g
ocet - 1 łyżka
śmietana 30% - 100 ml
natka pietruszki - 5 g
ziemniak - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY SKŁADNIKI NA WYWAR RYBNY:
Resztki ryb (np. grzbiety z ośćmi, łby) skrapiamy olejem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włoszczyznę (seler, marchew, pietruszkę, por) i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i układamy obok ryb.
2.MARYNUJEMY RYBĘ:
Filety rybne kroimy w dość dużą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek, mielony imbir, pieprz i olej, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania wywaru.
3.GOTUJEMY WYWAR:
Podpieczone składniki wywaru przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, mielony imbir, słodką i ostrą paprykę i suszone grzyby. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 1-2 godziny od momentu zagotowania.
4.GOTUJEMY ZUPĘ:
Gotowy wywar przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach do osobnego garnka. Grzyby wyławiamy i odkładamy. Wywar doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie: ponownie dodajemy mielony imbir i ostrą papryką.
5.ZAPRAWIAMY ZUPĘ:
Śmietankę łączymy w naczyniu z octem i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, a następnie hartujemy, dodając do niej ok. 2-3 łyżek gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Zagotowujemy. Wyłączamy ogień.
6.DODAJEMY RYBĘ I PODAJEMY ZUPĘ:
Do zaprawionej zupy dodajemy zamarynowaną rybę. Czekamy ok. 1 minuty i przelewamy zupę do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy świeżą pietruszką.
Wigilijna zupa rybna

Czas przygotowania

160 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY SKŁADNIKI NA WYWAR RYBNY

Resztki ryb (np. grzbiety z ośćmi, łby) skrapiamy olejem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włoszczyznę (seler, marchew, pietruszkę, por) i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i układamy obok ryb.

2

MARYNUJEMY RYBĘ

Filety rybne kroimy w dość dużą kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek, mielony imbir, pieprz i olej, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania wywaru.

3

GOTUJEMY WYWAR

Podpieczone składniki wywaru przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, mielony imbir, słodką i ostrą paprykę i suszone grzyby. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 1-2 godziny od momentu zagotowania.

4

GOTUJEMY ZUPĘ

Gotowy wywar przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach do osobnego garnka. Grzyby wyławiamy i odkładamy. Wywar doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie: ponownie dodajemy mielony imbir i ostrą papryką.

5

ZAPRAWIAMY ZUPĘ

Śmietankę łączymy w naczyniu z octem i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, a następnie hartujemy, dodając do niej ok. 2-3 łyżek gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy całość do garnka. Zagotowujemy. Wyłączamy ogień.

6

DODAJEMY RYBĘ I PODAJEMY ZUPĘ

Do zaprawionej zupy dodajemy zamarynowaną rybę. Czekamy ok. 1 minuty i przelewamy zupę do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy świeżą pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2581,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

322,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,4 g

🌾

Węglowodany

30,1 g

🥬

Błonnik

19,2 g

💪

Białko

19,2 g

Podobne przepisy

Wigilijna zupa rybna - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl