zywieniesportowcow.pl

Kotleciki z batatów i kaszy • przepis • składniki • przygotowanie

Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Kotleciki z batatów i kaszy

Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżka
olej z pestek winogron - 100 ml
batat - 2 szt.
cebula czerwona - 2 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 1 szt.
kasza jęczmienna - 80 g
kminek mielony - 1 łyżka
mąka pszenna - 4 łyżki
natka pietruszki - 10 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sezam biały - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU Z AWOKADO:
Miąższ awokado, musztardę, sok i miód miksujemy na gładką masę, powoli dolewając olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2.PIECZEMY KOTLECIKI Z BATATÓW:
Nieobrane bataty układamy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 35 minut, aż skórka popęka i będzie lekko czarna. Po wystudzeniu obieramy je, a następnie miksujemy. Dodajemy kaszę, jajko, mąkę. Doprawiamy kminem rzymskim, solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną cebulą, papryczką chili, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Masę mieszamy. Formujemy małe kotlety o średnicy ok. 6 cm i grubości ok. 1,5 cm. Obtaczamy w sezamie. Kotleciki przysmażamy na patelni z obu stron, a następnie pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Kotleciki z batatów i kaszy

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU Z AWOKADO

Miąższ awokado, musztardę, sok i miód miksujemy na gładką masę, powoli dolewając olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

PIECZEMY KOTLECIKI Z BATATÓW

Nieobrane bataty układamy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 35 minut, aż skórka popęka i będzie lekko czarna. Po wystudzeniu obieramy je, a następnie miksujemy. Dodajemy kaszę, jajko, mąkę. Doprawiamy kminem rzymskim, solą i pieprzem. Mieszamy z posiekaną cebulą, papryczką chili, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Masę mieszamy. Formujemy małe kotlety o średnicy ok. 6 cm i grubości ok. 1,5 cm. Obtaczamy w sezamie. Kotleciki przysmażamy na patelni z obu stron, a następnie pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2580,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

645,0 kcal

🥑

Tłuszcz

34,6 g

🌾

Węglowodany

78,7 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

11,1 g

Podobne przepisy

Kotleciki z batatów i kaszy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl