zywieniesportowcow.pl

Pasta pomidorowa • przepis • składniki • przygotowanie

Pasta z pomidorów z dodatkiem śmietankowego serka i oliwek doskonale komponuje się ze świeżą bagietką!

Pasta pomidorowa

Pasta z pomidorów z dodatkiem śmietankowego serka i oliwek doskonale komponuje się ze świeżą bagietką!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 100 ml
cebula - 1 szt.
cukier - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 300 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oliwki zielone - 30 g
przecier pomidorowy - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
serek śmietankowy - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY POMIDORY:
Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na chwilę, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy szypułkę, pomidory kroimy w kostkę.
2.GOTUJEMY PASTĘ:
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wraz z pomidorami na gorącej oliwie aż do zeszklenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy przecier pomidorowy, dolewamy bulion i gotujemy przez 5‑7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Studzimy i doprawiamy do smaku.
3.BLENDUJEMY PASTĘ:
Oliwki siekamy. Blendujemy wraz z sosem pomidorowym i serkiem śmietankowym i doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżo upieczonym chlebem lub ciabattą.
Pasta pomidorowa

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY POMIDORY

Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i zalewamy wrzącą wodą. Pozostawiamy na chwilę, następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Usuwamy szypułkę, pomidory kroimy w kostkę.

2

GOTUJEMY PASTĘ

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wraz z pomidorami na gorącej oliwie aż do zeszklenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy przecier pomidorowy, dolewamy bulion i gotujemy przez 5‑7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Studzimy i doprawiamy do smaku.

3

BLENDUJEMY PASTĘ

Oliwki siekamy. Blendujemy wraz z sosem pomidorowym i serkiem śmietankowym i doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżo upieczonym chlebem lub ciabattą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

605,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

151,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,5 g

🌾

Węglowodany

10,3 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

3 g

Podobne przepisy

Pasta pomidorowa - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl