zywieniesportowcow.pl

Pasztet z kaszy jaglanej • przepis • składniki • przygotowanie

Wraz z nadejściem świąt Wielkanocnych, wiele osób poszukuje kreatywnych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych dań mięsnych. Jednym z wyjątkowych przepisów, którym warto zaskoczyć najbliższych, jest wegetariański pasztet z kaszy jaglanej. To lekka i aromatyczna propozycja, która doskonale wpisuje się w ducha świąt. Sprawdź nasz przepis na pasztet z kaszy jaglanej!

Pasztet z kaszy jaglanej

Wraz z nadejściem świąt Wielkanocnych, wiele osób poszukuje kreatywnych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych dań mięsnych. Jednym z wyjątkowych przepisów, którym warto zaskoczyć najbliższych, jest wegetariański pasztet z kaszy jaglanej. To lekka i aromatyczna propozycja, która doskonale wpisuje się w ducha świąt. Sprawdź nasz przepis na pasztet z kaszy jaglanej!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza jaglana - 200 g
olej rzepakowy - 70 ml
cukinia - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
marchew - 1 szt.
bułka tarta - 50 g
jajko - 2 szt.
sól - 3 g
pieprz czarny - 2 g
oregano suszone - 1,5 g
majeranek - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ I MARCHEW:
Cukinię i marchew starannie umyj i osusz. Marchew obierz, a potem zetrzyj na tarce wraz z cukinią.
2.KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ:
Czosnek oraz cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój je dość drobno. Jeśli chcesz, możesz przecisnąć czosnek przez praskę do czosnku.
3.GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ:
Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Następnie odcedź ją i odstaw do ostygnięcia.
4.SMAŻYMY WARZYWA:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do momentu jej zeszklenia. Dodaj czosnek, cukinię oraz marchew. Wymieszaj. Całość smaż na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.
5.WYRABIAMY MASĘ:
W dużej misce połącz kaszę jaglaną z podsmażonymi warzywami. Dodaj jajka oraz bułkę tartą. Wymieszaj.
6.PRZYPRAWIAMY MASĘ:
Do prawie gotowej masy pasztetowej dodaj przyprawy – majeranek, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj, tak aby składniki dobrze się połączyły.
7.PRZEKŁADAMY PASZTET DO FORMY:
Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej cały pasztet i wygładź wierzch. Możesz także dwa razy uderzyć formą w blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
8.PIECZEMY PASZTET:
Pasztet piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż masa dobrze się zetnie i lekko zarumieni.
9.STUDZIMY PASZTET:
Gdy pasztet się upiecze, wystudź go. Najpierw uchyl drzwi piekarnika i pozwól mu się delikatnie schłodzić w piecu (ok. 15 minut), a potem wyciągnij go na kratkę do studzenia lub inną odporną powierzchnię.
Pasztet z kaszy jaglanej

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ I MARCHEW

Cukinię i marchew starannie umyj i osusz. Marchew obierz, a potem zetrzyj na tarce wraz z cukinią.

2

KROIMY CZOSNEK I CEBULĘ

Czosnek oraz cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój je dość drobno. Jeśli chcesz, możesz przecisnąć czosnek przez praskę do czosnku.

3

GOTUJEMY KASZĘ JAGLANĄ

Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Następnie odcedź ją i odstaw do ostygnięcia.

4

SMAŻYMY WARZYWA

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do momentu jej zeszklenia. Dodaj czosnek, cukinię oraz marchew. Wymieszaj. Całość smaż na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.

5

WYRABIAMY MASĘ

W dużej misce połącz kaszę jaglaną z podsmażonymi warzywami. Dodaj jajka oraz bułkę tartą. Wymieszaj.

6

PRZYPRAWIAMY MASĘ

Do prawie gotowej masy pasztetowej dodaj przyprawy – majeranek, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj, tak aby składniki dobrze się połączyły.

7

PRZEKŁADAMY PASZTET DO FORMY

Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej cały pasztet i wygładź wierzch. Możesz także dwa razy uderzyć formą w blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

8

PIECZEMY PASZTET

Pasztet piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż masa dobrze się zetnie i lekko zarumieni.

9

STUDZIMY PASZTET

Gdy pasztet się upiecze, wystudź go. Najpierw uchyl drzwi piekarnika i pozwól mu się delikatnie schłodzić w piecu (ok. 15 minut), a potem wyciągnij go na kratkę do studzenia lub inną odporną powierzchnię.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1822,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

303,7 kcal

🥑

Tłuszcz

13,9 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy

Pasztet z kaszy jaglanej - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl