zywieniesportowcow.pl

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą

Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 200 ml
cebula czerwona - 3 szt.
cynamon - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
liść laurowy - 1 szt.
marchew - 3 szt.
olej słonecznikowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
włoszczyzna - 1 szt.
ciecierzyca konserwowa - 240 g
pomidory krojone z puszki - 400 g
garam masala - 3 łyżeczki
jagnięcina, udo - 1 kg
pieprz cayenne - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY JAGNIĘCINĘ:
Jagnięcinę myjemy, osuszamy, w razie potrzeby usuwamy ścięgna i kroimy na kawałki. Mieszamy z mieszanką przyprawową i cynamonem i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki do przegryzienia się smaków. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Włoszczyznę i marchew oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki.
2.PRZYGOTOWUJEMY GULASZ:
Jagnięcinę mocno podsmażamy porcjami w niewielkiej ilości gorącego oleju przez 5 minut, mieszając, solimy i odkładamy na bok. Cebulę i włoszczyznę podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem cayenne, a następnie dolewamy wywar. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i mięso, dorzucamy liść laurowy i dusimy pod przykryciem przez 75 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby dodajemy więcej wywaru.
3.DODAJEMY CIECIERZYCĘ:
Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze osączamy. Ciecierzycę dodajemy, gdy minie wskazany czas duszenia, i dusimy kolejne 15 minut. Gulasz doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą kuskus lub chlebem pita.
Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY JAGNIĘCINĘ

Jagnięcinę myjemy, osuszamy, w razie potrzeby usuwamy ścięgna i kroimy na kawałki. Mieszamy z mieszanką przyprawową i cynamonem i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki do przegryzienia się smaków. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Włoszczyznę i marchew oczyszczamy, obieramy i kroimy na kawałki.

2

PRZYGOTOWUJEMY GULASZ

Jagnięcinę mocno podsmażamy porcjami w niewielkiej ilości gorącego oleju przez 5 minut, mieszając, solimy i odkładamy na bok. Cebulę i włoszczyznę podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem cayenne, a następnie dolewamy wywar. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i mięso, dorzucamy liść laurowy i dusimy pod przykryciem przez 75 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, w razie potrzeby dodajemy więcej wywaru.

3

DODAJEMY CIECIERZYCĘ

Ciecierzycę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze osączamy. Ciecierzycę dodajemy, gdy minie wskazany czas duszenia, i dusimy kolejne 15 minut. Gulasz doprawiamy do smaku. Podajemy z kaszą kuskus lub chlebem pita.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1441,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

180,2 kcal

🥑

Tłuszcz

4,9 g

🌾

Węglowodany

29 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl